Salamointi laukaisee ydinreaktioita ilmakehässä. Kuva: Timo Newton-Syms/Wikimedia Commons
Salamointi laukaisee ydinreaktioita ilmakehässä. Kuva: Timo Newton-Syms/Wikimedia Commons

Skottifyysikko esitti vajaat sata vuotta sitten, että ukkonen voi aiheuttaa ydinreaktioita, mutta vasta nyt sen on todistettu.

Ukkonen pystyy energiallaan tuottamaan ydinreaktioita ja radioaktiivisia aineita ilmakehään, todistavat japanilaiset tutkijat ensi kertaa maailmassa.

Idean esitti jo vuonna 1925 skottilainen fyysikko ja säätieteilijä Charles Wilson. Tuohon aikaan fysiikka ei ollut kuitenkaan niin kehittynyttä, että hän olisi pystynyt osoittamaan arvelunsa todeksi. Nyt se vihdoin onnistui.

Ydinreaktiossa jonkin alkuaineen atomin ytimen koostumus muuttuu ulkoa iskevän hiukkasen törmäyksestä toiseksi. Ydinvoimaloiden tuottama energia perustuu yhdenlaiseen ydinreaktioon, jossa uraanin ydin halkaistaan neutroneilla.

Ukkonen saa aikaan hieman toisenlaisen ydinreaktion, osoittavat japanilaiset tutkijat arvostetussa Nature-lehdessä.

Tutkijat huomasivat ydinreaktion tunnusmerkit säteilymittareilla, joilla he seurasivat ukonilmaa tämän vuoden helmikuussa Japaninmeren yllä.

Salamat ja ukkospilvet muodostavat eräänlaisen luonnon oman hiukkaskiihdyttimen, joka nostattaa korkeaenergiaisten elektronien vyöryn. Elektronihyöky puolestaan saa aikaan tietynlaista valoa: korkeaenergiaista gammasäteilyä. Juuri tämän säteily käynnistää ydinreaktiot ilmakehässä.

Atomin ydin koostuu kahdenlaisista alkeishiukkasista neutroneista ja protoneista. Ukkosmyrskyssä gammasäteilyn valohiukkaset iskevät ilmakehässä oleviin atomeihin ja sinkauttavat niiden ytimestä ulos yhden neutronin. Kyseiset atomit ovat typen isotooppi N-14 ja hapen isotooppi O-16.

Isotoopin massaluku ilmaisee sen, kuinka monta protonia ja neutronia atomin ydin sisältää. Gammasäteilyn iskusta sekä vedyltä että hapelta lähtee siis yksi neutroni. Irtoamisen seurauksena syntyvät radioaktiiviset isotoopit typpi-13 ja happi-15 ovat hyvin epävakaita. Ne eivät elä kauaa.

Isotoopit hajoavat radioaktiivisesti muutamassa minuutissa hiili-13:ksi sekä typpi-15:ksi, jotka ovat vakaita isotooppeja. Hajoamisessa vapautuu yksi neutriino ja positroni.

Positroni on elektronin antihiukkanen. Kohdatessaan ne tuhoavat toisensa. Tuhoutumisessa syntyy kaksi tietyn suuruista gammasädettä.

Todistaakseen, että ukkonen saa aikaan ydinreaktion, tutkijoiden täytyi löytää näitä gammasäteitä. Niitä he löysivätkin.

Ensin tutkijat havaitsivat mittareillaan voimakkaan gammasäteilyvälähdyksen ukkosen suunnassa. Se kesti vain alle sekunnin tuhannesosan. Säde oli se, jonka ukkosen kiihdyttämät elektronit lähettävät liikkeelle.

Seuraavaksi tutkijat havaitsivat minuutin kestävää vähäisempää gammasäteilyä. Säteily vastasi voimakkuudeltaan juuri sitä, joka syntyy, kun toistensa antihiukkaset elektroni ja positroni tuhoavat toisensa. Tämä lopulta todisti, että salamointi synnyttää ydinreaktion.

Samalla tutkijat todistivat, että salamointi osaltaan vaikuttaa maapallon ilmakehän alkuaineiden koostumukseen. Se tuottaa hiili-13:n ja typpi-15:n lisäksi hiilen isotooppia 14. Tämä hiili-14 on suhteellisen vakaa, sillä sen puoliintumisaika 5730 vuotta.

Radiohiiliajoituksessa käytettävä hiili-14 syntyy, kun salamaniskun aiheuttaman gammasäteilyn irrottamat neutronit törmäävät atominytimiin ilmakehässä.

Salama on tutkijoiden mukaan toinen luonnonilmiö, joka saa aikaan mainittuja alkuaineiden isotooppeja. Tähän asti on tiedetty, että siihen pystyvät vain avaruudesta Maahan sinkoilevat kosmiset säteet.

jaho
Seuraa 
Viestejä508
Liittynyt19.3.2012

Salama takoo ydinreaktioita ilmakehään

Ab Surd Oy kirjoitti: Minusta tuntuu jotenkin puutteelliselta ylipäänsä se, että ydinvoimaskeptikoita ei nykyisin palstalla juuri liiku. Siis tarkoitan heitä, jotka kiistävät fysikaalisten atomiytimen vuorovaikutusvoimien olemassaolon ja selittävät niitä esimerkiksi sähkömagnetismilla pienessä mitassa, tai mikä hauskinta, muodoilla ja väreillä. Onko nykyaikainen kouluopetus fysiikassa niin kelvotonta, että ydinfysiikan alkeita ei enää opeteta edes hullujen hihhulointitarpeiksi? Minä vaan kysyn...
Lue kommentti

Valveilla makaaminen tekee vuoteesta vihollisen, joka estää nukkumisen.

Hyvä yöuni on terveytemme elintärkeitä peruspilareita. Se elvyttää kehon, uudistaa soluja, hoitaa mieltä, huoltaa muistia ja suojaa sairauksilta.

Univaje toimii päinvastoin ja on elimistölle myrkkyä.

Se heikentää muistia, häiritsee tunne-elämää, koettelee aineenvaihduntaa ja immuunipuolustusta ja altistaa sairauksille, kuten diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille, mielenterveyden häiriöille ja aivorappeumille, esimerkiksi Alzheimerin taudille.

Jokainen nukkuu joskus huonosti, mutta toisilla univaikeudet kroonistuvat. Paradoksaalisesti ihminen alkaa silloin pelätä, ettei saa unta, niin paljon, ettei saa unta. Sänky ei ole enää ystävä vaan vihollinen.

Perinteisesti pitkäaikaista unettomuutta on hoidettu lääkkeillä, mutta nykyisin niitä ei enää suositella. Tilalle on tullut lääkkeettömiä vaihtoehtoja, kuten kognitiivis-behavioraalinen cbt-terapia.

Sänky on vain nukkumista varten

Cbt-terapian ytimessä on nukkumista haittaavien pelkojen ja muiden kielteisten ajatusmallien horjuttaminen ja purkaminen.

Tässä yksi tärkeä keino on rajoittaa vuoteessa oloa, sillä pahimmillaan oma sänky on uniongelmaiselle ärsyke, joka estää nukkumisen. Hän on ehdollistunut siihen, että sängyssä odottaa kurja yö.

”Tarkoituksena ei ole rajoittaa nukkumista vaan vuoteessa oloa. Jokainen vuoteessa valveilla oltu hetki vahvistaa negatiivista yhteyttä valveen ja vuoteen välillä”, sanoo Helsingin uniklinikan toiminnanjohtaja Anne Huutoniemi, joka hoitaa uniongelmaisia cbt:llä.

Käytännössä ensin arvioidaan, miten kauan uneton todellisuudessa nukkuu silloin, kun kokee, ettei nuku silmän täyttä. Jos keskiarvoksi saadaan vaikkapa 5,5 tuntia yössä, siitä tehdään vuoteessaoloaika, ja ihminen alkaa mennä nukkumaan vuoteessaoloaikansa verran ennen tavanomaista ylösnousuaikaansa.

Aluksi aikataulua noudatetaan kaksi viikkoa. Jos uneton ei saa unta puolen tunnin kuluessa sänkyyn menosta tai herää yöllä ja virkistyy, hänen on noustava sängystä ja pysyttävä sieltä poissa, kunnes vireys taas vaihtuu väsymykseen.

Jos kahden viikon jälkeen suurin osa sovitusta vuodeajasta kuluu unessa, nukkumaanmenoa voidaan alkaa aikaistaa 15 minuuttia viikossa. Tätä jatketaan, kunnes saavutetaan ideaaliaika, joka kerryttää unta sopivasti.

 

Lue lisää

Tiede-lehdessä 11/2018 on pitkä artikkeli, jossa lääketieteeseen erikoistunut tiedetoimittaja Mari Heikkilä kertoo, miten aivot ehdollistuvat pelkäämään nukkumaan menoa, miten hyviä tuloksia cbt-hoito on tuottanut ja miten itse kukin voi auttaa itseään nukahtamaan helpommin.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

Miljardien vuosien saatossa nuoret kvasaarit ovat suihkunneet maailmankaikkeuden täyteen kuumaa seitinohutta atomirihmaa.

Tähtitieteilijät ovat keksineet vastauksen arvoitukseen, missä liki puolet aineesta piileksii.

Nyt ei puhuta pimeästä aineesta saati pimeästä energiasta, joita kosmologisten teorioiden mukaan pitäisi olla maailmankaikkeuden massaenergiasta peräti noin 95 prosenttia. Kyse on siitä tavallisesta aineesta, josta koostuvat tähdet, planeetat, kivet, eläimet ja me itse.

Tavallinen aine on enimmäkseen protoneita ja neutroneita sekä näistä muodostuvia atomeita. Kaiken järjen mukaan atomeiden pitäisi olla kasaantuneina galaksien tähtiin, planeetoihin ja mustiin aukkoihin.

Lähiavaruudessa tehtyjen astronomisten havaintojen mukaan näissä massakeskittymissä on kuitenkin ainetta vain noin 60 prosenttia siitä, mitä pitäisi olla, ja loput noin 40 prosenttia on teillä tietymättömillä.

”Pitäisi olla” viittaa siihen, että kun katsotaan putkilla hyvin kauas eli varhaiseen maailmankaikkeuteen, tämä puuttuva aine on siellä massakeskittymissään.

Looginen ratkaisu puuttuvan aineen ongelmaan on se, että galaksit ja kvasaarit ovat vuosimiljardien saatossa pyörteissään ja myrskyissään syösseet osan aineesta galaksien väliseen avaruuteen. Siellä se olisi jonkinlaisina kuumina rihmoina. Tätä oletettua kaasua on kutsuttu nimellä whim (warm-hot intergalactic medium).

Kvasaari on teini-ikäisen galaksin keskustassa riehuva musta aukko, joka imee valtavalla massallaan lähiavaruuden ainetta itseensä. Mustaa aukkoa ympäröivässä pyörteessä kaikki aine ei puristu mustan aukon sisään vaan sinkoaa avaruuteen.

Nämä suihkuvirtaukset lähtevät liki valon nopeudella, ja tässä vauhdissa aine säteilee valtavasti energiaa. Se selittää kvasaarien kirkkauden.

Whim-teorian todentaminen on ollut vaikeaa. Galaksit ja kvasaarit näkyvät kyllä hyvin, mutta on liki mahdotonta havaita niiden tyhjyyteen ruiskimaa ainepulveria. Galaksien välisessä avaruudessa painovoima on olematon, ja kaasurihma on hyvin harvaa.

Kaasuatomit ovat väistämättä kuumia ja nopeita. Niiden lähtönopeuden on täytynyt olla valtava, jotta ne ylipäätään ovat päässeet karkuun mustan aukon ja galaksin painovoimasta.

Ja kun ne kerran pääsevät galaksienväliseen avaruuteen, ne eivät siitä juuri viilene tai hidastu, koska hillittömässä väljyydessä ne eivät törmää mihinkään, tuskin edes toisiinsa.

Whim-kaasun kuumuus saa aikaan sen, että maailmankaikkeuden yleisin atomi vety on yleensä ionisoituneessa muodossa. Se on siis pudottanut ainoan elektroninsa pois.

Galaksien välistä whim-kaasua on yritetty kiivaasti jäljittää, mutta laihoin tuloksin. Syy on luultavasti juuri elektronien putoaminen vilkkaan whim-hiukkasen kyydistä.

Tämä kesänä kansainvälinen tutkijaryhmä ilmoitti Naturessa löytäneensä whim-pölyä. He katsovat todistaneensa, että puuttuvan aineen arvoitus on nyt ratkaistu: 40 prosenttia aineesta on galaksien välisessä avaruudessa.

Tutkijat analysoivat valon kulkua kaukaisen kvasaarin 1ES 1553+113 ja meidän välillä. Tarkemmin sanoen he havainnoivat matkalla tapahtuneita spektrimuutoksia. Havainnot tehtiin Euroopan avaruusjärjestön Esan XXM-Newton avaruusteleskoopilla.

Koska vety ei tässä tarkoituksessa toimi, tutkijat tekivät löytönsä hapesta.

Whimin kova meno pudottaa happiatomistakin elektronit, mutta kun niitä on alkujaan kahdeksan, jotkin voivat sinnitellä mukana.

Kvasaarista matkannut suihku kohtasi matkallaan happiatomeita, joita kiersi kaksi elektronia, ja tämä riitti siihen, että galaksien välinen happi voitiin havaita spektrissä.

”Löysimme puuttuvat baryonit”, astrofyysikko Michael Shull Coloradon yliopistosta sanoo tiedotteessa.

Baryoni on yleisimmin protoni tai neutroni, joista atomien ytimet koostuvat. Maailmankaikkeuden ainesosasten kokonaismassasta puhuttaessa baryoni on käytännössä synonyymi tavalliselle aineelle.