Uusi tieto voi tuoda uudet lääkkeet.
Uusi tieto voi tuoda uudet lääkkeet.

Hoitoja voisi kohdistaa solujen kalsiumkanaviin.

Viiden mielenterveyshäiriön – skitsofrenian, autismin kirjon, kaksisuuntaisen mielialahäiriön, vakavan masennuksen ja ADHD-tarkkaavaisuushäiriön – taustalta on löytynyt yhteisiä geenimuotoja. Osa geenimuodoista vaikuttaa solujen kalsiumkanavien toimintaan, havaittiin Lancetin julkaisemassa tutkimuksessa.

Viitteitä esimerkiksi skitsofrenian ja autismin kirjon häiriöiden yhteyksistä on saatu aiemminkin. Nyt julkaistut tulokset ovat kuitenkin kattavimmat. Lisäksi ne viittaavat siihen, että monien mielenterveyshäiriöiden osatekijänä voivat olla kalsiumkanavien toiminnan häiriöt.

Jos havainto varmistuu uusissa tutkimuksissa, kalsiumkanavat voivat tarjota keinon hoitaa useita sairauksia ja häiriöitä, joita on pidetty toisistaan erillisinä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Geenitason tiedon lisääntyessä on myös entistä paremmat mahdollisuudet tunnistaa psykiatrisia sairauksia niiden mahdollisten syntymekanismien perusteella eikä vain oireiden avulla. Kasvava määrä tutkimustietoa viittaakin siihen, että monilla mielenterveysongelmilla on samoja geneettisiä riskitekijöitä, vaikka oireet ovat erilaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulokset perustuvat 33 000 potilaan ja 28 000 verrokin koko geeniperimän kattaviin tietoihin.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla