Uhanalainen corroboreenkonna, jolla on tappava sieni-ihottuma. Kuva: <span class="photographer">Jamie Voyles, Alex Hyatt ja Frank Fillipi</span>
Uhanalainen corroboreenkonna, jolla on tappava sieni-ihottuma. Kuva: Jamie Voyles, Alex Hyatt ja Frank Fillipi

Sammakoiden joukkotuhon aiheuttaa sieni-ihottuma, mutta varsinaiseksi kuolinsyyksi on osoittautunut sydämen toimintahäriö.

Sieni-ihottuma verottaa sammakkopopulaatioita eri puolilla maailmaa. Tähän saakka on ollut arvoitus, miten tauti vie sammakoilta hengen. Syy on paljastunut uudessa amerikkalais-australialaisessa tutkimuksessa. Sienitauti estää natriumin ja muiden elektrolyyttien imeytymisen ihon läpi ja aiheuttaa siten sydämen pysähtymisen.

Sammakoiden iho-ongelman aiheuttaja on Batrachochytrium dendrobatidis -sieni. Tutkijoiden mukaan sienen sairastuttamilla vihreillä lehtisammakoilla elektrolyyttien siirtyminen ihon läpi väheni puoleen. Natriumin ja kaliumin pitoisuus plasmassa laski 20-50 prosenttia. Sydänfilmi paljasti, kuinka kuolevan sammakon sydän hidastui ja lopulta pysähtyi kokonaan, todennäköisesti elektrolyyttien epätasapainon vuoksi. Ne sammakot, joille annettiin lisää elektrolyyttejä, elivät kauemmin sienitaudista huolimatta.

Tutkimuksen julkaisi Science.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla