Kuplat ovat suuri osa samppanjanautintoa: ne nostavat aromeita ilmoille ja veden maistajan kielelle. Kuva: <span class="photographer">Alain Cornu/collection CIVC.</span>
Kuplat ovat suuri osa samppanjanautintoa: ne nostavat aromeita ilmoille ja veden maistajan kielelle. Kuva: Alain Cornu/collection CIVC.

Kuplat ovat suuri osa samppanjanautintoa: aromit kasautuvat kupliin ja pirskahtelevat niistä aerosoleina ilmaan.

Lasiin kaadettu samppanja hivelee aisteja jo paljon ennen ensisiemausta. Samppanjan aromit nimittäin kasautuvat kupliin, joista ne pirskahtelevat ilmaan aerosoleina.

Reimsin yliopistossa työskentelevä Gérard Liger-Belair kollegoineen analysoi lasiin kaadetun samppanjan koostumusta kemiallisten sormenjälkien perusteella. Selvisi, että kuplien aerosolien aromikoostumus poikkeaa lasissa olevan nestemäisen samppanjan koostumuksesta.

Kuplissa on suhteessa enemmän aromaattisia yhdisteitä, jotka ovat aistimiemme makujen ja hajujen aineksia. Tämä johtuu näiden yhdisteiden molekyylirakenteesta: niillä on vettä hylkivä pää ja vettä suosiva häntä. Tällaiset molekyylit hakeutuvat herkästi kuplarakenteiksi. Kuplat nousevat pinnalle ja vapauttavat aromit aerosoleina ilmaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksen julkaisi Pnas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla