Suomalaisia hiilensitojia vieri vieressä.
Suomalaisia hiilensitojia vieri vieressä.

Tihenevät metsät nielevät enemmän hiiltä, vaikka niiden pinta-ala ei kasvakaan, kertoo suomalaisvetoinen tutkimus. 

Helsingin ja Rockefeller-yliopiston tutkimus osoittaa, että monessa maassa metsät sitovat entistä enemmän hiilidioksidia kasvavan tiheytensä ansiosta. Tutkijat kyseenalaistavat pelkästään metsien pinta-alaan perustuvat tilastot hiilidioksidin talteenottokyvystä.

Puuston tiheyden kasvu voimisti merkittävästi hiilinielua sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa, vaikka metsien pinta-ala kasvoi hyvin vähän.

"Hiilen talteenottoa voidaan lisätä suojelemalla metsäalueita ja antamalla talousmetsien kasvaa tiheiksi", neuvoo  tutkimusta johtanut Aapo Rautiainen Helsingin yliopistosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhdysvalloissa vuoden 1953 jälkeen metsämaan pinta-ala on kasvanut vain prosentin, mutta tänä aikana puusto on karttunut peräti 51 prosenttia. Myös Euroopan metsien tiheys kasvoi tarkastelujaksolla merkittävästi. Tiheneminen lisäsi metsien hiilivarastoa paljon enemmän kuin pinta-alan muutos.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksessa mukana olleiden Afrikan ja Etelä-Amerikan maiden yhteenlaskettu metsäpinta-ala pieneni. Kuitenkin kasvaneen hiilipitoisuuden ansioista metsien hiilivarastot hupenivat pinta-alan muutosta vähemmän.

Aasian maissa, erityisesti Intiassa, Kiinassa ja Vietnamissa, metsäpinta-ala lisääntyi. Siitä huolimatta alueen hiilivarastot supistuivat, sillä Indonesian metsät hupenivat voimakkaasti.

Tutkimus on julkaistu PLoS ONE -tiedelehdessä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla