Italiaan kuuluva Sardinia on maailmankuulu vanhoista miehistään. Saarella asuu väestöön suhteutettuna enemmän satavuotiaita ukkoja kuin missään muualla. Tuore tutkimusprojekti etsii geeneistä selitystä miesten pitkäikäisyyteen, kertoo

Italiaan kuuluva Sardinia on maailmankuulu vanhoista miehistään. Saarella asuu väestöön suhteutettuna enemmän satavuotiaita ukkoja kuin missään muualla. Tuore tutkimusprojekti etsii geeneistä selitystä miesten pitkäikäisyyteen, kertoo Science -lehti.

Kun satavuotiaissa naisten ja miesten suhde on yleensä 5:1, Sardiniassa se on peräti 2:1. Maanviljelystä ja karjanhoidosta elävän saaren papparaisten joukossa on myös maailman vanhin mies, 112-vuotias Antonio Todde.

Aiemmat tutkimukset satavuotialla osoittavat, että perimä selittää vain 25 prosenttia pitkäikäisyydestä. Loput 75 perustuu ympäristötekijöihin, kuten letkeään elämäntyylin ja ruokavalioon.

Stressittömyys ja ulkotyöt ovat olennainen osa sardinilaista arkea, mutta monen tervaskannon elämä on myös ollut täynnä riskejä. Useat ovat ketjupolttajia ja kahden maailmansodan veteraaneja.

Satavuotiaiden miesten salaisuus saattaakin tutkijoiden mukaan piillä Y-kromosomissa. Yhtenä mahdollisuutena pidetään pitkäikäisyyteen liittyvien geenien rikastumista saaren eristyneissä oloissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla