Sars-kuumetta aiheuttavan koronaviruksen muuntumiskyvyn ja moninaisten tarttumistapojen takia toimivan rokotteen kehittäminen voi olla ylivoimainen urakka. Kokemukset eläinten koronavirusrokotteista eivät ole kovin rohkaisevia, arvioi Kansanterveyslait...

Sars-kuumetta aiheuttavan koronaviruksen muuntumiskyvyn ja moninaisten tarttumistapojen takia toimivan rokotteen kehittäminen voi olla ylivoimainen urakka. Kokemukset eläinten koronavirusrokotteista eivät ole kovin rohkaisevia, arvioi Kansanterveyslaitoksen erikoistutkija Katri Jalava Duodecim -lehdessä.

Koronavirukset aiheuttavat erilaisia tauteja tuotantoeläimille, kuten sioille, naudoille ja siipikarjalle. Kissojen koronavirus on erikoinen: vain muutaman nukleotidin muutos viruksen perimässä muuttaa taudinkuvan lievästä suolistoinfektiosta tappavaksi vatsakalvontulehdukseksi. Kissoille kehitetty rokote saattaa pahimmillaan edistää taudin puhkeamista. Tuotantoeläimissä hiertää serotyyppien runsaus: rokote suojaa vain tiettyä viruskantaa vastaan. Tehokkaimpia ovat elävät, heikennetyt rokotteet, mutta ihmisillä niiden käyttöä rajoittaisi uhka mahdollisesta uudesta villin viruksen ja rokotekannan yhdistelmästä.

Jalavan mukaan tärkeintä on nyt kaivaa esiin sars-viruksen lähde. Se on ainoa keino selvittää, miten virus siirtyy eläimistä ihmisiin ja ehkäistä epidemioita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla