Monet merkit viittaavat siihen, että sars-kuumeesta uhkaa tulla pysyvä riesa Kaakkois-Aasiaan ja säännöllisen epäsäännöllinen kuokkavieras länsimaihin. Sadat kuolleet saattavat olla vasta epidemian alkusoitto. "Sars voi pahimmassa tapauksessa kiertää y...

Monet merkit viittaavat siihen, että sars-kuumeesta uhkaa tulla pysyvä riesa Kaakkois-Aasiaan ja säännöllisen epäsäännöllinen kuokkavieras länsimaihin. Sadat kuolleet saattavat olla vasta epidemian alkusoitto. "Sars voi pahimmassa tapauksessa kiertää ympäri maapallon ja infektoida miljoonia ihmisiä ennen kuin se asettuu ja väestölle kehittyy immuniteetti", arvioi Kansanterveyslaitoksen tutkimusprofessori Pauli Leinikki uusimmassa Tiede-lehdessä.

Vaikka kuolleisuus on suhteellisen alhainen, keskimäärin 14-15 sairastuneista, koko maailmassa sarsiin kuolleiden määrä saattaa nousta kymmeniintuhansiin, jos epidemia pääsee laajenemaan. Kymmeniä miljoonia 1918-19 tappaneen espanjantaudinkin kuolleisuusprosentti oli vain noin 3–5 prosenttia sairastuneista. Se tosin tarttui huomattavasti herkemmin kuin sars, joka vaatii nykytiedon perusteella lähikontaktin sairastuneeseen.

Arviota puoltaa se, että sarsia aiheuttava koronavirus on ihmiselle uusi tuttavuus. Sairastuneilta ei tavata vasta-aineita, joten viruksen on täytynyt hypätä eläimistä ihmisiin aivan vastikään. "Kotiutuminen näyttää onnistuneen valitettavan hyvin", Leinikki sanoo. Alustavat tiedot kertovat, ettei sars-virus ole epidemian ensimmäisinä kuukausina juurikaan muuntunut. Siksi sen tappavuus ja kyky aiheuttaa tautia eivät ole heikentyneet.

Lisää aiheesta Tiede-lehdessä 4/2003.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla