Viime vuonna maailman pelastyttäneen sars-kuumeen mahdollinen uusi hyökkäys voi jäädä ensi-iskua vaisummaksi. Allergioiden ja tarttuvien tautien tutkimuskeskuksessa Yhdysvalloissa on kehitetty menetelmä, jolla sarsin sairastaneilta ihmisiltä kerätyt im...

Viime vuonna maailman pelastyttäneen sars-kuumeen mahdollinen uusi hyökkäys voi jäädä ensi-iskua vaisummaksi. Allergioiden ja tarttuvien tautien tutkimuskeskuksessa Yhdysvalloissa on kehitetty menetelmä, jolla sarsin sairastaneilta ihmisiltä kerätyt immuunisolut valmistavat nopeasti taudin aiheuttavan koronaviruksen vasta-aineita.

Vasta-aineiden tekeminen on yleensä hidasta, koska immuunipuolustusta hoitavat B-lymfosyytit aktivoituvat huonosti laboratorio-oloissa. Tavallisesti vain pari solua sadasta ryhtyy tuottamaan vasta-aineita. Uudella menetelmällä tehtävään syttyy 30–100 prosenttia soluista.

Suuri parannus saatiin aikaan lisäämällä tunkeilijoita. Yleensä B-lymfosyytit aktivoidaan herpesviruksella. Nyt käytettiin myös synteettistä dna:ta, joka räätälöitiin muistuttamaan virusten dna:ta.

Vauhditetut B-lymfosyytit tuottivat satoja erilaisia vasta-aineita muutamassa viikossa. Lupaavimmat tyypit, joita oli 35, laitettiin tehotestiin. Kaikki iskivät koronaviruksen tartuntaproteiiniin, jota virus käyttää tunkeutuessaan hengitystiehyeisiin. Vasta-aineista yhtä ruiskutettiin sarsia sairastaviin hiiriin. Se esti tehokkaasti viruksen lisääntymisen keuhkoissa ja nenän limakalvoilla, kertoo Yhdysvaltain kansanterveysviraston välittämä tutkimusuutinen.

Uuden menetelmän kehitti yhdysvaltalais-sveitsiläinen tutkijaryhmä. Se uskoo, että näin sarsiin saadaan nopeasti vasta-aineita, jotka sekä suojaavat riskiryhmiä tartunnalta että lannistavat saadun taudin.

Sarsista on kerrottu myös Tieteen numerossa 4/2003.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla