Sarvet kasvavat kyllä takaisin...
Sarvet kasvavat kyllä takaisin...

Sarvi on nyt timanttia ja kokaiinia kalliimpaa.

Sarvikuonojen salametsästys niiden sarven takia on ryöpsähtänyt hälyttäviin lukemiin ja uhkaa ajaa eläimet sukupuuttoon. Nyt ryhmä tutkijoita esittää Science-lehdessä hätäkeinona sarvikaupan laillistamista, jotta tuhoisa salametsästys saataisiin aisoihin.

Pimeillä markkinoilla myytävästä sarvesta maksetaan tutkijoiden mukaan painoa kohden enemmän kuin kullasta, timanteista tai kokaiinista. Hinta on noussut räjähdysmäisesti: kun vuonna 1993 kilo sarvea maksoi 3 600 euroa, viime vuonna siitä maksettiin jo 49 500 euroa.

Hintaa on hilannut ylöspäin nopea talouskasvu Itä- ja Kaakkois-Aasiassa. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä sarvikuonon sarviaineen on uskottu parantavan monenlaisia sairauksia. Jemenissä puolestaan sarvesta valmistetaan tikarin kädensijoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Etelä-Afrikassa elää 90 prosenttia maailman 20 000 leveähuulisarvikuonosta sekä 40 prosenttia 5 000:sta jäljellä olevasta suippohuulisarvikuonosta. Nyt niitä uhkaa alati kiihtyvä salametsästys, joka on viiden vuoden aikana kaksinkertaistunut joka vuosi. Viime vuonna maassa salakaadettiin 668 sarvikuonoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pilviin kohonneet hinnat ovat saaneet salametsästäjät käyttämään yhtä tehokkaampia menetelmiä saalistuksessa. Heillä on käytössään muun muassa helikoptereita ja tainnutusaseita. Myös suojelusta on tullut yhä kalliimpaa, ja se perustuu entistä enemmän asevoimiin.

Tutkijoiden mukaan ainoa jäljellä oleva vaihtoehto sarvikuonojen pelastamiseksi on laillistaa sarvikauppa säännellysti. Tätä ovat ehdottaneet myös paikalliset suojeluviranomaiset ja -järjestöt. Aiemmin krokotiilinnahan kaupan laillistaminen on osoittautunut tehokkaaksi suojelutoimeksi.

Sarvikuonolta voidaan leikata sarvi pois sitä surmaamatta, ja keratiinista koostuva sarvi kasvaa takaisin. Koko maailman kysyntä voitaisiin tutkijoiden mukaan tyydyttää sillä, että sarvea kerättäisiin myytäväksi eläintä vahingoittamatta sekä ottamalla talteen luonnollisesti kuolleiden sarvikuonojen sarvet.

Sarvien laillinen korjuu ja myynti voitaisiin asettaa valvontaorganisaation alaiseksi. Menettely tekisi laillisesta tuotteesta laitonta houkuttelevamman paitsi hinnaltaan myös imagoltaan, mikä veisi salakaupalta ja -metsästykseltä perustan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla