Ilmastomallit aliarvioivat lämpenemisen vaikutuksen sateisiin. 

Ilmastonmuutos on jo voimistanut veden haihtumisen ja sateiden vaihtelua maapallolla. Havainnot viittaavat siihen, että vedenkierto kiihtyy mallien ennusteita enemmän, raportoivat tutkijat Sciencessa.

Ilmaston lämpenemisen odotetaan voimistavan vedenkiertoa ilmakehässä, koska lämpimämpi ilma kykenee sitomaan enemmän vettä ja siirtämään sitä paikasta toiseen. Teoreettiset laskelmat ennustavat, että kierto voimistuisi kaksi kertaa enemmän kuin käytössä olevat ilmastomallit ennakoivat.

Uudet havaintosarjat valtamerien suolaisuuden muutoksista vuosilta 1950–2000 antavat tukea teoreettisille laskelmille. Suolaisuuden erot kertovat veden haihtumisen ja sateiden jakautumisesta valtamerillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Australialaisen CSIRO-tutkimuslaitoksen Paul Durack ja hänen työtoverinsa arvioivat, että maapallon vedenkierto voimistuu 16–24 prosenttia, jos ilmasto lämpenee 2-3 astetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valtamerissä tämä merkitsee muun muassa sitä, että suhteellisen vähäsuolaiset merialueet muuttuvat vieläkin vähäsuolaisemmiksi ja suolaiset entistä suolaisemmiksi. Muutos on jo meneillään. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla