Suuret eteläaasialaiset tiilitehtaat näkyvät savupiippuineen hyvin satelliittikuvissa.Kuva: D. S. Boyd et al.
Suuret eteläaasialaiset tiilitehtaat näkyvät savupiippuineen hyvin satelliittikuvissa.Kuva: D. S. Boyd et al.

Tutkijat pystyvät näkemään, missä ihmiset mahdollisesti raatavat pakkotöissä.

Maailmassa yli 40 miljoonaa ihmistä rehkii orjuudessa. Pakkotyön teettäjiä on vaikea löytää, mutta brittitutkijat ovat keksineet paikantaa nykyaikaisen orjuuden pesäpaikat avaruudesta satelliiteilla.

”Orjuutta ei voi suoraan nähdä, mutta sen voi päätellä”, kertoo tutkimusjohtaja Doreen Boyd Nottinghamin yliopiston orjuuden tutkimusyksiköstä Science-lehdessä.

Pakkotyöläiset on esimerkiksi huijattu ottamaan lainaa ja sen maksamiseksi pakotettu urakoimaan tiilitehtaissa kurjissa oloissa 14 tuntia päivässä. Työntekijät ottavat usein lapsensa apuun raatamaan, jotta saisivat tienattua niukat tulonsa, raportoi kansalaisjärjestö Anti-slavery International.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

YK:n tavoitteena on poistaa tällainen orjatyö maailmasta vuoteen 2025 mennessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Boyd arvioi, että kolmannes orjuuden tyyssijoista voidaan löytää satelliittien avulla. Hän on ryhmineen testannut menetelmäänsä tiilitehtaiden löytämiseen eteläaasialaisella ”tiilivyöhykkeellä”.

Vyöhyke ulottuu neljän maan alueelle Nepaliin, Pohjois-Intiaan, Pakistaniin ja Bangladeshiin. Yli 1,5 miljoonan neliökilometrin alue on suurempi kuin Pohjoismaat ja Britannia yhteensä.

Intiassa on arvioitu olevan 23 miljoonaa tiilityöläistä, joista 70 prosenttia tekee työtä pakotettuna. Pelastakaa lapset -järjestö on laskenut, että Pakistanissa asuu ja työskentelee tiilitehtaissa neljännesmiljoona lasta.

Lapset ovat osa orjatyövoimaa, jonka turvin Pakistan tuottaa jopa kahdeksan prosenttia maailman tiilistä, kirjoittavat Boyd ja kumppanit satelliittimenetelmää esittelevässä tutkimusartikkelissa.

Ryhmä opetti tekoälyohjelmaa tunnistamaan satelliittikuvista tyypillisiä orjatyötä käyttäviä tiilitehtaita. Tehtaat ovat suuria kokonaisuuksia, joita hallitsee soikion muotoinen polttolaitos. Suurimmillaan 150 metriä pitkät rakennelmat näkyvät avaruuteen.

Testeissä menetelmä pystyi Google Earthin satelliittikuvista tunnistamaan oikein 169 tiilitehdasta 178:sta.

Tutkijat pystyvät nyt esittämään käsityksensä mukaan ensimmäisen pätevän arvion tiilitehtaiden lukumäärästä tiilivyöhykkeellä. Niitä on paljon, yli 55 000.

Satelliittitiedot auttavat paikantamaan orjatyön paikat, mutta järjestöjen ja muiden toimijoiden tehtävä on iskeä tällaiseen toimintaan maan tasalla.

Boydin johtama laboratorio aikoo käyttää myös toisenlaista satelliittitietoa orjuuden paikantamiseen.

Planet-yhtiön pikkusatelliitit kuvaavat maapalloa nopeaan tahtiin. Niiden kuvista voi seurata esimerkiksi puuvillan korjuuta Uzbekistanissa ja Turkmenistanissa ja päätellä, tehdäänkö se käsin vai koneella. Maat teettävät Anti-slavery Internationalin mukaan laajasti pakkotyötä puuvillanpoiminnassa.

Moderni orjuus rehottaa myös laittomissa kaivoksissa ja paikkaa vaihtavissa kalankäsittelyleireissä. Niitäkin on mahdollista paikantaa avaruudesta.

Euroopan avaruusjärjestö Esan Sentinel-satelliitit voivat auttaa löytämään kaivoksia, joissa teetetään pakkotyötä.

Sentinel 1 pystyy näkemään pieniä maanpinnan vajoamia, jotka kertovat kaivostunneleista. Sentinel 2 puolestaan tarkkailee infrapunasäteilyä ja voi äkätä kaivoksia niiden liepeillä näkyvistä mineraaleista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla