Grönlannin jäätiköiden sulavedet voivat hidastaa merivirtausta. Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
Grönlannin jäätiköiden sulavedet voivat hidastaa merivirtausta. Kuva: Wikimedia Commons

Ensi kertaa virtauksen muutokset todettiin avaruudesta.

Viime keväänä tutkijat julkaisivat havaintoja Pohjois-Atlantin suuren merivirtauksen heikkenemisestä. Virtaus kuljettaa eteläisiltä leveysasteilta lämmintä vettä pintavirtauksina pohjoiseen ja sieltä kylmää vettä pohjavirtauksena takaisin etelään. Nyt Nasan uudet satelliitit ovat huomanneet pohjavirtauksessa poikkeaman, joka näyttää vahvistavan huolta hidastumisesta.

Suuri valtamerivirtaus on maapallon ilmaston kannalta hyvin merkittävä, ja sen heikkeneminen tarkoittaisi pohjoisen pallonpuoliskon viilenemistä. Tällä tietoa hidastuminen ei kuitenkaan estäisi ilmastomuutoksesta aiheutuvaa lämpenemistä.

Kiertoa pitää käynnissä kylmän ja suolaisen meriveden vajoaminen Atlantin pohjoisosissa. Sulavista jäätiköistä tulevat makeanveden pulssit kuitenkin voivat jarruttaa vajoamista, koska vähäsuolaisempi vesi ei ole niin tiheää kuin suolainen eikä uppoa samassa määrin. Viimekeväisessä tutkimuksessa Potsdamin ilmastontutkimusinstituutin Stefan Rahmstorf työtovereineen esitti, että näin on jo tapahtunut ja että Grönlannin jäätikön sulamisvedet ovat heikentäneet valtamerivirtausta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nasan Grace-satelliitit ovat satelliittipari, joka kiertää Maata parinsadan kilometrin päässä toisistaan. Maan painovoima vaikuttaa niihin vaihtelevasti sen mukaan, millaiset Maan massat ovat kulloinkin niiden alapuolella. Nämä paljastuvat tutkijoille satelliittien välisen etäisyyden pienistä muutoksista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Satelliitit ovat havainneet satelliiteilla Kalifornian kuivuuden ja Alaskan jäätikköjen sulamisen. Nyt niillä tutkittiin Atlantin virtausta. Virtaus käytännössä pakkaa valtavia vesimassoja tiettyihin kohtiin merta, ja nämä kasaumat näkyvät satelliiteille.

Vesi pakkaantui poikkeuksellisella tavalla vuoden 2009 lopun ja vuoden 2010 välisenä aikana Atlantilla 26,5 leveysasteen tienoilla. Jo aiemmat merellä tehdyt mittaukset olivat osoittaneet virtauksen muutoksia tällä merialueella. Satelliittihavainnot olivat samansuuntaisia.

Meressä 3000–5000 metrin syvyydessä ilmeni paineen muutoksia, jotka kielivät massiivisesta veden virtauksen hidastumisesta. Virtauksen määrä ilmaistaan sverdrupeina, ja se tarkoittaa miljoonan kuutiometrin virtamaa sekunnissa. Virtaus oli heikentynyt 5,5 sverdrupia eli noin 450 miljardia vesitonnia päivässä. Pudotus oli melkoinen, kun ottaa huomioon, että keskimäärin Atlantin merivirtaus on 16–18 sverdrupia.

Havaittu poikkeama ei ollut jatkuvakestoinen, joten mistään pysyvästä muutoksesta ei sen perustella voi puhua. Mittaukset joka tapauksessa osoittivat, että merivirtauksen vaihteluita on mahdollista tarkastella avaruudesta käsin. Seuraavaksi tutkijat aikoivat tehdä pidempiaikaisia seurantoja.

Tutkimuksen julkaisi Geophysical Research Letters, ja siitä kertoi Washington Post tiedesivuillaan.

SamBody
Seuraa 
Viestejä7246

Niin, luonnonilmiöt yleensäkään eivät tapaa olla paikoilleen jymähtäneitä vaan dynaamisia, jatkuvasti muuttuvia - vaikka joskus ihmisen eliniän näkökulmasta ne stabiileilta näyttäisivätkin. Golf-virran hidastumistahan on rummutettu tasaisin väliajoin jo vuosikymmeniä, 1990-luvulla se oli ihan saletti juttu.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5492
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Vierailija

Miksi täällä on sitten niin lämpimät talvet ? Aikoinaan jankutettiin, että Golfvirta lämmittää suomea ja ilman sitä täällä olisi kylmä, kuin ryssän helvetissä !

Sisältö jatkuu mainoksen alla