Tarkka satelliitti löytää metaanin päästöjen lähteitä yhdeltä ainoalta maatilalta. Kuva: GHGSat
Tarkka satelliitti löytää metaanin päästöjen lähteitä yhdeltä ainoalta maatilalta. Kuva: GHGSat

Kalifornialainen maatila löytyi kokeessa satelliitin avulla.

Lehmien metaanipäästöjä vahditaan kohta keties avaruudesta satelliiteilla.

Lehmien ja maailman karjatalouden osuus ilmakehän kasvihuonepäästöistä on noin neljän prosentin luokkaa. Tämä johtuu sitä, että metaani on hyvin vahva kasvihuonekaasu. Niinpä karjankin päästöt kannattaa huomioida.

Aiemmin nautojen päästöjä on koemielessä seurattu lentokoneista. Nyt tutkijat siirtyvät tarkkailemaan ylemmäs. Satelliittien tarkkuus on kehittynyt siihen pisteeseen, että yhdenkin maatilan päästöjä voi seurata.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kanadalainen avaruus- ja ilmailualan yritys GHGSat käytti helmikuussa kokeessa yhtä kolmesta satelliitistaan. Se paljasti kokeessa karjatilan havaittujen metaanipäästöjen lähteeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Satelliitti erotti viisi erillistä metaanilähdettä yhdeltä ainoalta maatilalta Kalifornian keskuslaaksosta Yhdysvalloissa, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

”Olemme varmoja, että syyllinen päästöihin on karja”, sanoo yrityksen edustaja Brody Wight GHGSatin tiedotteessa ja tiedelehti New Scientistille.

Satelliitteja kokeiltiin Joaquinin laaksossa Keski-Kaliforniassa. Metaanin paikannukseen tarvittiin myös tuulten mallinnusta.

Havaittu metaanipilvi oli vaatimaton maailman mitassa. Yhteensä tilan päästöissä olisi esimerkiksi noin 5 000 tonnia metaania, jos päästöjen koko sovitetaan vuosipäästöiksi.

Mutta lehmiä on paljon. Pelkästään Suomessa märehtii Tilastokeskuksen mukaan yli 250 000 nautaa.

Satelliitit mahdollistavat ennen pitkää pistetarkastukset, Wight sanoo.

Metaanin tarkkailu satelliittien avulla voisi auttaa todentamaan sellaisia maatiloja, jotak kokeilevat karjan päästöjen vähentämistä. Metaanin vähennys onnistuu esimerkiksi nautojen ruokavalion avulla.

Seuranta avaruudesta voisi tehostaa myös kansallista seurantaa. Uudessa-Seelannissa esimerkiksi kasvatetaan paljon karjaa.

Valtiona se on sitoutunut metaanipäästöjen vähentämiseen, kuten kymmenet muutkin maat Pariisin ilmastokokouksessa keväällä 2021.

Satelliitteja on jo käytetty esimerkiksi kaasuputkien vuotojen havaitsemisessa.

Järkisyitä
Seuraa 
Viestejä3663

Voisiko samaa tekniikkaa käyttää myös metsässä piileskelevien sotilaiden paikallistamiseen?

Ehkä Suomen armeijassa täytyy luopua hernekeittoperinteestä

syytinki
Seuraa 
Viestejä10983

Enpäs tiennyt, että lehmien pierut ja röyhtäilyt ovat olleet kateissa.

Hemmetin hyvä, että ovat löytäneet.

Tiedoissa on kuitenkin pieni virhemarginaali. Jos lehmipaimen sattuu olemaan lehmien kanssa, näkyvät kuvassa hänenkin metaanipäästönsä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla