Pesintäkaudella pingviinit pysyttelevät yhdyskunnissa kahdeksan kuukauden ajan, joten kakkaa kertyy niin paljon, että se näkyy jopa avaruuteen (tumma täplä keskellä). Kuva: British Antartic Survey.
Pesintäkaudella pingviinit pysyttelevät yhdyskunnissa kahdeksan kuukauden ajan, joten kakkaa kertyy niin paljon, että se näkyy jopa avaruuteen (tumma täplä keskellä). Kuva: British Antartic Survey.

Tutkijat havainnoivat Antarktiksen pingviinejä tarkkailemalla niiden kakkaa avaruudesta käsin.

Näppärin tapa havainnoida Antarktiksen keisaripingviinejä ovat satelliitit, huomasivat brittitutkijat. "Vaikka satelliittikuvien resoluutio ei ole tarpeeksi hyvä, jotta itse pingviinit näkyisivät, niiden guano kuitenkin erottuu", tutkija Peter Fretwell Britannian Antarktis-tutkimusohjelmasta (BAS) selittää.

Fretwell kollegoineen paikansi pingviininkakan avulla Landsat satelliittikuvista 38 keisaripingviiniyhdyskuntaa, joista kymmentä ei ollut aiemmin havaittu.

Kuvat myös paljastivat, että tunnetuista yhdyskunnista kuusi oli vaihtanut paikkaa, ja kuutta ei löytynyt ollenkaan. Tutkijat toivovat, että niiden häviäminen kartalta johtuisi siitä, että ne ovat liian pieniä näkyäkseen kakkamenetelmällä.

Tutkijat ovat erittäin innostuneita uudesta havainnointimenetelmästään, sillä keisaripingviinien tutkiminen on tähän asti ollut todella haastavaa: kesäisin ne nimittäin tankkaavat ruokaa merellä ja palaavat yhdyskuntiinsa vasta Antarktisen talvella, jolloin lämpötila putoaa tutkijoille epäinhimilliseen -50°C asteeseen.

"Tämä on todella innostava kehitysaskel. Nyt tiedämme, missä pingviinit ovat, ja pystymme tutkimaan paremmin populaatioiden muutoksia tulevaisuudessa", kehuu BAS:in pingviiniekologi Phil Trathan.

Tutkimuksen julkaisi Global Ecology and Biogeography.