Kuva: Nasa
Kuva: Nasa

Mannerlaatat, eroosio, tuulet ja ehkä tuliperäisyys ovat muokanneet Saturnuksen suurimman kuun Titanin maisemaa aivan kuten Maankin.

Mannerlaatat, eroosio, tuulet ja ehkä tuliperäisyys ovat muokanneet Saturnuksen suurimman kuun Titanin maisemaa aivan kuten Maankin. Näin päättelevät tutkijat Nature-lehdessä, jossa he kertovat tuoreita johtopäätöksiään Cassini-luotaimen kuvista.

Titan, joka on hieman Merkuriusta suurempi, kutkuttaa mielikuvitusta, sillä se on aurinkokunnan ainoa kuu, jolla on pilviä ja paksu kaasukehä. Kaiken lisäksi kaasukehässä on runsaasti typpeä aivan kuten ilmakehässämmekin. (Hapen sen sijaan ”korvaa” metaani.) Nyt Cassinin kuvista on löytynyt lisää yhtäläisyyksiä. Mannerlaattojen liikkeen oletetaan synnyttäneen Cassinin kuvissa näkyvät pitkät, suorat rakenteet. Nesteen aiheuttama eroosio puolestaan näyttää korostaneen mannerlaattojen muodostamia rakenteita. ”Tämä sisäisten voimien ja neste-eroosion vuorovaikutus on hyvin maamaista”, toteaa Arizonan yliopistossa työskentelevä Alfred McEwen Nasan tiedotteessa. McEwen kuuluu Cassinin kuvia tutkineeseen ryhmään.

Kuvista, jotka Cassini otti ollessaan lähellä Titania, löytyi myös 1 500 kilometrinen uoma, joka muistuttaa jokea. Kylmän Titanin pinnalla ei kuitenkan missään nimessä ole juoksevaa vettä, mutta nestemäistä metaania siellä voisi olla. Euroopan avaruusjärjestön Huygens-laskeutujan kuvissa puolestaan näkyy lyhyempiä joenuomia, joita pidetään niin ikään metaanivirtojen uurtamina. Mutta nesteestä ei ole vielä suoria todisteita. Suurin osa Titanin pilviä näyttää kertyvän ja haihtuvan sen etelänavan tienoilla. Siksi tutkijat olettavat, että mahdolliset metaanisateet tapahtuisivat lähellä napaa.

Titanin sääkään ei ole aivan samanlainen kuin kotiplaneettamme sää. Seuraamalla matalalla olevia pilviä tutkijat ovat näet saaneet todisteita siitä, että Titanin tuulet puhaltavat nopeammin kuin se pyörii akselinsa ympäri, kuten on jo pitkään arveltukin. Maassa ei tälläisiä kaasukehän superrotaatiota ole.

Cassinin kahdeksan kuukauden aikana keräämät kuvat, joissa erottuuvat parhaimmillaan kilometrin yksityiskohdat, kattavat 30 prosenttia Titanin pinnasta. Se, miltä muualla Titania näyttää, selvinnee lähitulevaisuudessa, sillä Cassinin on tarkoitus lentää seuraavan kolmen vuoden kuluessa 41 kertaa läheltä Titania.

Tutkijat esittävät, että nykyihminen vaelsi ulos Afrikasta useaan otteeseen. Ensimmäisen seurueen lähdöstä on noin 120 000 vuotta.

Nykyihminen Homo sapiens kehittyi Afrikassa, mistä noin 60 000 vuotta sitten levittäytyi Aasian ja Euroopan puolelle joukko, josta kaikki nykyiset ei-afrikkalaiset polveutuivat.

Näin ihmislajin tarinaa on kerrottu koulukirjoissa ja tiedeuutisissa vuosien ajan. Nyt siihen on aika tehdä päivitys, toteavat alan asiantuntijat Science-lehdessä .

Arvostetun Max Planck -instituutin ja Hawaijin yliopiston tutkijat kokosivat analyysissaan yhteen joukon löytöjä, jotka on tehty Aasiassa aivan viime vuosina. Niistä saadut tutkimustulokset eivät sovi yhteen vanhan kertomuksen kanssa.

Esimerkiksi Keski- ja Etelä-Kiinasta on löydetty nykyihmisen jäänteitä, jotka on ajoitettu 70 000–120 000 vuotta vanhoiksi.

Löydöt Kaakkois-Aasiasta ja Australiasta viittaavat siihen, että nykyihminen ehti häärätä sielläkin jo ennen kuin lajimme vanhan teorian mukaan oli edes astunut jalallaan Afrikan ulkopuolelle.

Tutkijat esittävät, että nykyihminen vaelsi ulos Afrikasta useaan otteeseen. Ensimmäisen seurueen lähdöstä on noin 120 000 vuotta, siis kaksi kertaa pidempi aika kuin mitä ennen otaksuttiin.

Heidän jälkeensä muuttajia on ollut useita, kunnes suurin Afrikasta muutto nähtiin 60 000 vuotta sitten.

Jokin vanhassa tarinassa sentään pitää kutinsa: kaikki kansat Afrikan ulkopuolella polveutuvat tuosta viimeksi mainitusta joukkiosta. Syystä tai toisesta aiemmin lähteneiden ihmisten suvut ovat sammuneet.

”Varhemmin kuin 60 000 vuotta sitten Afrikasta levittäytyneet ihmiset olivat todennäköisesti pieniä metsästäjä-kerääjien ryhmiä. Ainakin jotkin näistä varhaisista levittäytyjistä jättivät vähäisiä geneettisiä jälkiä nykyisiin ihmispopulaatioihin”, selittää tutkimustiedotteessa professori Michael Petraglia Ihmisen historian Max Planck -instituutista.

Analyysissaan tutkijat liittävät tarinaan myös viimeaikaisissa geenitutkimuksissa saadut tiedot siitä, että nykyihminen pariutui sukulaislajiensa kanssa Afrikasta lähdettyään.

Nykyihmisiltä on tunnistettu niin neandertalien kuin denisovanihmisten geenejä sekä näiden lisäksi vielä tunnistamattoman ihmislajin perimää.

Tutkijoiden mukaan risteytyminen tapahtui Aasiassa, missä lajeillamme oli mahdollisuus kohdata oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa.

Alaisiaan kuunteleva ja vaatimattomasti käyttäytyvä pomo parantaa alaisten luovuutta, osoitti kiinalaisyrityksissä tehty tutkimus.

Esimiehen kannattaa rohkeasti myöntää omat virheensä ja olla vaatimaton suhteessa alaisiinsa, osoittaa uusi yhdysvaltalais-kiinalainen tutkimus.

Ohion osavaltionyliopiston liiketalouden apulaisprofessori Jasmine Hun johtamassa tutkimuksessa tarkasteltiin johtajan käytöksen vaikutusta alaisten luovuuteen kiinalaisissa it-alan yrityksissä ja nii.

Esimiehen kuunteleva ja vaatimaton käytös lisäsi tiimin luovuutta tilanteissa, joissa valtaetäisyys on pieni eli johtaja osallistuu läheisesti alaisten työhön ilman, että välissä on suurta hierarkiakuilua.

”Tällaiset johtajat helpottivat tiedon jakamista tiimin jäsenten välillä, mikä taas johti uudenlaisten ratkaisujen rohkeampaan etsimiseen”, tutkija Hu sanoo Ohion yliopiston tiedotteessa.

Kun valtaetäisyys on suuri eli johtajat ovat hyvin erillään työntekijöistä, esimiesten nöyrä käytös saatetaan nähdä jopa heikkouden merkkinä. Tässä tapauksessa nöyrä käytös alaisia kohtaan saattoi horjuttaa tiimin vakauden tunnetta. Tiimi on kenties tottunut siihen, että esimies on hallitseva ja linjaa asiat jämäkästi.

Tutkimuksessa työntekijät saivat itse arvioida johtajansa nöyryyttä tai vaatimattomuutta kuusiportaisella asteikolla. Heiltä kysyttiin muun muassa, kuinka avoin pomo heidän mielestään on palautteelle.

Valtaetäisyyttä taas mitattiin muun muassa kysymällä työntekijöiltä, uskaltavatko he ottaa esimiehen kanssa puheeksi sen, että esimerkiksi tiimin suoritus ei vastaa tavoitteissa määriteltyä. Jos tällainen vuorovaikutus on vaikeaa, tutkijat määrittelivät valtaetäisyyden suuremmaksi.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Applied Psychology.

Kysely

Onko sinulla hyvä esimies?