Taiteilijan näkemys ”super-Saturnuksen” renkaista. Niiden koko pääteltiin emotähden pimennyksen valoisuuden vaihteluista. Renkaat ovat liian kaukana. jotta ne voitaisiin nähdä suoraan. Kuva: Ron MIller
Taiteilijan näkemys ”super-Saturnuksen” renkaista. Niiden koko pääteltiin emotähden pimennyksen valoisuuden vaihteluista. Renkaat ovat liian kaukana. jotta ne voitaisiin nähdä suoraan. Kuva: Ron MIller

Jättirenkaiden läpimitta on noin 200 kertaa suurempi kuin Saturnuksen nykyisten renkaiden.

Jättimäiset renkaat on löydetty ison eksoplaneetan ympäriltä.

Renkaat ovat todella isoja meille tutun Saturnuksen renkaisiin verrattuna. Niiden läpimitta on noin 200 kertaa isompi kuin Saturnuksen nykyisten renkaiden, sanoo tähtitieteilijä Matthew Kenworthy hollantilaisesta Leidenin observatoriosta.

Eksoplaneetta kiertää nuoren Auringon kaltaista tähteä, jonka nimi on J1407. Se on Maasta noin 420 valovuoden päästä.

Jos Saturnuksen renkaat korvaisi planeetta J1407b:tä kiertävän planeetan renkailla, ne näkyisivät helposti yötaivasta katsovalle. Renkaat yhdessä olisivat monta kertaa suurempia kuin täysikuu.

”Itse planeettakin on monta kertaa suurempi kuin Jupiter tai Saturnus. Planeetta on eräänlainen super-Satunus”, sanoo raporttia kirjoittanut Eric Mamajek. Hän on fysiikan ja tähtitieteen professori Rochesterin yliopistossa.

Renkaita löytyi nyt ensi kertaa planeetan ympäriltä oman aurinkokuntamme ulkopuolelta.

Renkaat löysivät hollantilaisen Leidenin observatorion ja yhdysvaltalaisen Rochesterin yliopiston tutkijat. He tarkastelivat uudelleen dataa, joka oli saatu tähden valoisuudesta jo vuonna 2012. Tarkastelu paljasti, että noin 30 vierekkäistä rengasta oli vastuussa tähti J1407:n pimennyksistä.

Jokainen rengas itsessään on kymmenien miljoonien kilometrien levyinen. Renkaiden välissä on selviä aukkoja. Nähtävästi niissä isoa eksoplaneettaa kiertää kuu, eksokuu. Se on ehtinyt puhdistaa radallaan kaiken rengaspölyn.

”Tähden valoisuuden käyrässä oli uskomattoman suuria heilahteluja. Pimennys kesti 56 päivää. Sen aikaan valoisuus saattoi heilahtaa rajusti eli jopa 30–40 prosenttia kymmenissä minuuteissa.”

Tämä johtui juuri eri renkaista. Renkaita ei voi nähdä Maasta suoraan edes teleskoopeilla, mutta niiden rakenteen voi päätellä valoisuuden vaihteluista.

Tähtitieteilijät pääsivät renkaiden jäljille arvioidessaan uudelleen dataa, jota oli koottu ns. superWASP-hankkeessa. Sen tarkoitus oli seurata kaasujättiläisiä, jotka kulkevat Maasta katsottuna emotähtensä edestä.

Aiemmin oli ehdotettu, että tämän tähden pimennyksen aiheutti ruskea kääpiö. Se on eräänlainen epäonnistunut tähti, jota on hyvin vaikea havaita kaukoputkilla.

Renkaat paljastuivat, kun dataa tutkittiin ns. adaptiivisen optiikan ja Doppler-spektroskopian avulla. Renkaiden läpimitta on lähes 120 miljoonaa kilometriä, ja niissä on pölyä ja jäätä ainakin Maan massan verran. Niissä on siis ainesta monen kuun muodostumiseen.

Tähtitieteilijät löysivätkin renkaiden välistä ainakin yhden ison kolon. Siihen on jo muodostunut melko varmasti kuu, eksokuu. Sen massa on laskujen mukaan isompi kuin Marsin, mutta pienempi kuin Maan. Kuun kiertoaika eksoplaneettansa ympäri on arviolta kaksi vuotta.

Tutkijat odottavat, että renkaat ohenevat miljoonien vuosien aikana. Lopulta ne katoavat kokonaan, ja kustakin renkaasta muodostuu eksokuu.

Tutkijat ovat pitkään pohtineet, että myös esimerkiksi kaasuplaneetta Jupiterin ympärillä oli joskus samanlaisia renkaita. Niistä syntyivät Jupiterin nykyiset kuut. Nyt näkemykselle saatiin todisteita.

Renkaat löytäneet tutkijat kannustavat tähtitieteen harrastajia seuraamaan kaukoputkillaan tähden J1407 ympäristöä. Näin ehkä saataisiin selville, milloin tähti pimenee seuraavan kerran. Samalla saataisiin tarkennettua rengasplaneetan massa ja laskettua sen kiertoaika emotähden ympäri.

Jättirenkaista kertoi Yhdysvaltain tähtitieteellisen seuran tiedote ja verkkopalvelu ScienceDaily news. Raportti ilmestyy pian tiedelehti Astrophysical Journalissa.

(Tekstiä korjattu 29.1.2015 klo 9.55: lisätty "kertaa"-sana kohtaan "200 kertaa isompi".)

jesper
Seuraa 
Viestejä626
Liittynyt4.3.2009

Saturnuksen renkaat ovat kääpiöitä näihin renkaisiin verrattuna

Puuhevonen 29.01.2015 klo 17:12 Artikkelista unohtunut J1407b -eksoplaneetan kiertoaika auringonkaltaisen emotähtensä ympäri. Se on noin 10 vuotta versus Jupiterin kiertoaika on noin 12 vuotta. Harmi. Haaveilin jo, että mahdollinen kuu voisi olla maan kaltainen. Olisi oikeastaan vielä hienompaa löytää maankaltainen eksokuu, kuin maankaltainen eksoplaneetta.
Lue kommentti

Heed not my earthly lot, for it hath little of earth in it.
- Edgar Allan Poe

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5354
Liittynyt9.1.2011

Saturnuksen renkaat ovat kääpiöitä näihin renkaisiin verrattuna

Artikkelista unohtunut J1407b -eksoplaneetan kiertoaika auringonkaltaisen emotähtensä ympäri. Se on noin 10 vuotta versus Jupiterin kiertoaika on noin 12 vuotta. Eli sen puolesta järjestelmä muistuttaa meidän järjestelmäämme. Tosin, koska J1407b on niin paljon massiviisempi kuin meidän Jupiter, joten jää nähtäväksi pystyykö tähti J1407 ylläpitämään kultakutrivyöhykkeen sisäplaneettoja vakailla radoilla. Veikkaisin että pystyy! J1407 on myös vasta 16 miljoonaa vuotta vanha tähti, joten kiviset...
Lue kommentti

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Ilman sikiön liikkeitä solut eivät tietäisi, pitääkö niiden kasvaa luuksi vai rustoksi. Liikkumattomuus altistaa hauraille luille ja nivelvioille.

Vain äidit tietävät, miltä tuntuu vastaanottaa potkuja ja nyrkiniskuja mahan sisältä päin. Vauvan liikehdinnällä on tärkeä tehtävä, selittävät asiaa tutkineet asiantuntijat.

Alkion pitää sätkiä kohdussa, jotta sen vielä erilaistumattomat solut saavat oikeanlaisia signaaleja. Ne ohjaavat soluja asettumaan oikeille paikoilleen ja erilaistumaan tilanteen mukaan joko luuksi tai luiden nivelkohtia suojaavaksi rustoksi.

Kehoa kannattelevien luiden pitää kasvaa lujiksi ja joustaviksi, kun taas niiden päitä yhdistävien rustojen tulee olla riittävän kimmoisia.

Kun alkion liikkeet aiemmissa kokeissa estettiin hiiren ja kanan alkioilta, luut ja rustot kasvoivat väärin: pahimmillaan luiden päät saattoivat nivelten kohdalla kasvaa jopa yhteen.

Tutkijoita vaivasi, miksi näin tapahtuu. Uusissa kokeissaan he onnistuivat hahmottamaan mekanismin, jolla liikkeet ohjaavat luiden ja rustojen kasvua.

”Uudet löytömme näyttävät, että alkion liikkeiden puuttuessa solut, joiden nivelrustoa pitäisi muodostaa, saavat vääränlaisia molekylaarisia signaaleja, jolloin yhdenlainen viesti hukkuu ja toinen vääränlainen signaali aktivoituu sen sijaan”, selittää tiedotteessa tutkimusryhmää johtanut Trinity Collegen zoologian professori Paula Murphy.

”Lyhyesti sanottuna, solut saavat signaalin ’tee luuta’, kun niiden pitäisi saada signaali, joka sanoo ’tee rustoa’.”

Seuraavaksi tutkijat yrittävät soveltaa saamaansa tietoa ja rakentaa nivelrustoa itse. Heidän on löydettävä oikea yhdistelmä biologisia ja biofysikaalisia signaaleja, jotka muodostavat lujan ja terveen nivelen.

Tutkimusryhmä toivoo, että havainto voisi pitkällä tähtäimellä hyödyttää niveltauteja sairastavia.

Jos uutta rustoa osattaisiin kasvattaa kantasoluista samaan tapaan kuin alkio kasvattaa rustot niveliensä suojaksi, voitaisiin nivelrikkoon ja -kulumiin löytää tekoniveliä pitkäikäisempiä ratkaisuja.

Rustotutkimuksen julkaisi tiedelehti Development.

Äänetön isku onnistuu, koska siivet pilkkovat suuria ilmavirtoja pieniksi puroiksi. Kuva: iStock

Pöyheän linnun saalistaessa ei kuulu hisahdustakaan.

Yhdysvaltalaisen Lehigh’n yliopiston fyysikko Justin Jaworski kollegoineen tutki pöllöjen lentoa vuonna 2013. Tavoitteena oli hyödyntää niiden hiljaista mekaniikkaa meluttomien lentokoneiden, tuuliturbiinien ja laivojen suunnittelussa. Analyysit paljastivat useita nerokkaita ratkaisuja, joita evoluutio on hionut äänen hiljentämiseen.

Pöllön siivessä on kampamainen jäykkien sulkien rivi, joka pilkkoo siiveniskuissa syntyviä ilmavirtoja pieniksi puroiksi. Pienten pyörteiden ääni on korkeataajuisempaa kuin suurten virtojen ja vaimenee nopeasti.

Takareuna taas on rakenteeltaan joustava, huokoinen ja hapsumainen, mikä vähentää merkittävästi siipien liikkeestä syntyvää ääntä. Tavallisesti juuri siiven kova takareuna tuottaa linnun lentäessä havinaa. Pöllöjen uloimmat pitkät käsisulat ovat niin ikään reunoistaan ripsut.

Lisää ääntä vaimentavat siiven pinnan pehmoiset peitinhöyhenet. Ne luovat samettimaisen maton kaltaisen joustavan mutta rosoisen pinnan, joka eliminoi tehokkaasti ääntä.

Ilmassa pöllöt mielellään liitävät eivätkä iske vauhtia siivillään. Sekin vähentää ääntä, sillä siiveniskut tuottavat enemmän pyörteitä kuin liikkumattoman siiven pintaa pitkin virtaava ilma.

Useimmat pöllöt eivät saalistaessaan tuota hisaustakaan, ennen kuin uhri vinkaisee. Ne istuvat oksalla ja odottavat. Kuunnellessaan ja katsellessaan ne kallistelevat päätään moneen suuntaan. Jos missään ei rapise eikä mikään värähdä, ne vaihtavat paikkaa.

Sarvipöllö ja suopöllö käyttävät toista taktiikkaa, saalistuslentoa. Ne liitelevät pellon yllä ja syöksyvät äkkiä saaliin kimppuun.

Pitkät siivet kantavat kauas

Pöllöt lentävät vaivatta, koska niiden siivet ovat ruumiin kokoon ja painoon nähden suuret. Matkaa tehdessään ne etenevät kuitenkin hitaasti esimerkiksi haukkoihin verrattuna.

Tästä huolimatta suopöllö siirtyy Suomesta talveksi tuhansia kilometrejä etelämmäksi. Myös sarvipöllö on muuttolintu, vaikka osa kannasta talvehtii Suomessa etenkin silloin, kun myyriä on paljon. Kumpikin laji voi myös vaihtaa pesimäaluetta vuosittain.

Muuttopöllöjen siivet ovat kapeammat ja pidemmät kuin muiden, eli ne ovat sopeutuneet kaukolentoon. Joskus muitakin pöllöjä lähtee uusille seuduille nälkää pakoon. Suomalaiset hiiripöllöt liikkuvat itä–länsisuunnassa, ja niitä on tavattu jopa 3 000 kilometrin päässä tavanomaiselta reviiriltään.

 

Lue lisää

Maaliskuun 2018 Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto käy läpi pöllön poikkeuksellisia avuja. Aavelennon lisäksi hän selittää, miksei raju pään kierto aiheuta pöllölle aivoinfarktia tai miten tutkijat selvittävät ilmastonmuutoksen vaikutusta pöllöjen oksennuspalloista.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin uudistuneessa Digilehdet-palvelussa kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta artikkelilinkistä.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

Tokkura
Seuraa 
Viestejä2700
Liittynyt16.1.2016

Pöllö lentää kuin aave

Kerran pikkupoikana keräsin maasta kuusenoksia vesurilla polttopuiksi pienen mäenkumpareen rinteeltä, josta oli ehkä pari vuotta aikaisemmin kaadettu kuusia, ja joka kasvoi risujen välistä siinä vaiheessa pääasiassa heinää ja vadelmanversoa, ja aivan laella oli pieni tiheä reilun metrin korkuinen kuusennäre. Tulin alhaalta ylöspäin ja olin useita tunteja huhkinut, kun tulin kuusennäreen lähelle ja vedin maasta oksaa, joka ulottui kuusen alle. Sieltä nousi täydellisen hiljaisuuden ja rauhallisen...
Lue kommentti
mdmx
Seuraa 
Viestejä4029
Liittynyt23.11.2009

Pöllö lentää kuin aave

Yhtenä yönä n. 15vuotta sitten istuin kuunvalossa peurajahdissa, tornissa keskellä metsää. Uutta lunta puiden päällä ja valkoinen metsä. Siellä hiljaisuus on sellaista että kaupunkielämään tottuneena korvissa kuuluu aluksi huminaa kun taustamelua ei ole. Ja metsästystilanne kun oli, kuunteli jokaista risahdusta ja rasahdusta tarkasti. Kyseessä katettu torni, eli koppi jalkojen varassa n. 5m korkeudella. Aseen piippu oli ampuma-aukosta ulkona. Totaalisen hiljaisuuden keskellä, kuuluu vaimea...
Lue kommentti

Creativity Is Intelligence Having Fun