Kuva: <span class="photographer">Nasa.</span>
Kuva: Nasa.

Jäiset kappaleet, joista Saturnuksen renkaat koostuvat, pyörivät huomattavasti hitaammin kuin tutkijat aiemmin olettivat. Asian paljasti Cassini -luotain.

Jäiset kappaleet, joista Saturnuksen renkaat koostuvat, pyörivät huomattavasti hitaammin kuin aiemmin tutkijat olettivat. Asian paljasti Cassini -luotain.

Renkaiden kappaleiden koot vaihtelevat pölyhiukkasten ja vuorien välillä. Kirkkaissa A -, B - ja C - renkaissa kappaleita on niin tiheään, että tutkijat olettivat keskinäisten törmäilyjen panneen kappaleet pyörimään nopeasti.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että osa kappaleista ei ehdi pyörähtää itsensä ympäri kertaakaan 6-14 tuntia kestävällä lenkillään Saturnuksen ympäri. Osa pyörähtää muutaman kerran. Asia selvisi Cassinin infrapunaspektrometrillä tehdyistä lämpötilahavainnosta. Kappaleiden lämpötila nimittäin muuttuu sitä enemmän niihin osuvan Auringon valon määrän mukana, mitä hitaammin ne pyörivät. Nasan tiedote kertoo, että A-renkaan uloimmat kappaleet näyttävät pyörivän nopeammin kuin muut ”päärenkaiden” kappaleet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Saturnuksen renkaiden yksityiskohdat kiehtovat tutkijoita erityisesti siksi, että ne muistuttavat noin viiden miljardin vuoden takaista tilannetta. Silloin Aurinkoa ympäröivästä pöly - ja kaasukiekossa muodostui planeettoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla