Saturnuksen supermyrskyissä myrskykeskuksen halkaisija on tuhansia kilometrejä. Kuva: <span class="photographer">NASA/JPL/Space Science Institut</span>
Saturnuksen supermyrskyissä myrskykeskuksen halkaisija on tuhansia kilometrejä. Kuva: NASA/JPL/Space Science Institut

Saturnuksessa riehuva Aurinkokunnan ennätysmyrsky on jatkunut tammikuun puolesta välistä saakka. Tutkijat saavat sen avulla hyödyllistä tietoa Saturnuksen ionosfääristä.

Saturnuksen kaasukehässä riehuvasta ukkosmyrskystä tuli juuri kaikkien aikojen pisin yhtäjaksoisesti havaittu myrsky Aurinkokunnassa. Myös aiempi ennätys, seitsemän ja puoli kuukautta, on peräisin Saturnuksesta, vuosilta 2007-2008.

“Paitsi että tällaiset ukkosmyrskyt ovat vaikuttavia, niiden avulla myös saadaan tärkeää tietoa Saturnuksen ionosfääristä, eli planeettaa ympäröivästä sähköisesti varautuneesta kerroksesta”, kertoo Georg Fischer Itävallan tiedeakatemiasta. Hän esitteli tutkimusryhmänsä havaintoja Euroopan planeettatutkijoiden kokouksessa Saksassa

Salamoinnista aiheutuvat voimakkaat radioaallot matkaavat Cassini-luotaimen mittalaitteisiin Saturnuksen ionosfäärin läpi. Näin ne ovat luonteva työkalu ionosfäärin ominaisuuksien tutkimiseen. Tutkijat ovat onnistuneet muun muassa vahvistamaan, että planeetan päiväpuolella ionisaatio on 100 kertaa voimakkaampaa kuin yöpuolella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla