Vaarallista elämää.
Vaarallista elämää.

Tupakointi altistaa suolistosyöville, mutta myös lisää niistä johtuvia kuolemia. 

Suolistosyöpien ja tupakan yhteys on tunnettu pitkään, mutta kaikki tutkimustulokset eivät ole olleet ristiriidattomia. Tuore brittitutkimus kuitenkin tuo lisänäyttöä, jonka mukaan sauhuttelu sekä altistaa suolistosyöville että tekee niistä tappavampia.

Tulokset viittaavat siihen, että tupakoivien suurempi suolisyöpäkuolleisuus näkyy vasta pitkän ajan kuluttua, joten lyhyet tutkimukset eivät välttämättä kykene yhteyttä löytämään. Uudessa tutkimuksessa osallistujia seurattiin neljänkymmenen vuoden ajan. Pitkän seurannan ansiosta tutkijat pystyivät sulkemaan pois sen mahdollisuuden, että potilaat olivat muuttaneet elämäntapojaan varhaisten syöpäoireiden pelästyttäminä.

Lihavuus, diabetes, korkea verenpaine tai liikunta eivät tässä tutkimuksessa vaikuttaneet suolisyöpäkuolleisuuteen, vaikka etenkin liikunnan ja lihavuuden osuudesta on todisteita aiemmista tutkimuksista. Tältä osin tulokset pitääkin vielä vahvistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimus julkaistiin Journal of Epidemiology and Community Health -lehdessä, ja se perustui lähes 18 000 miehen seurantatietoihin. Miehet olivat 40–69-vuotiaita tutkimuksen alkaessa vuosina 1967–1970. Neljänkymmenen vuoden aikana 330 miestä kuoli paksusuolensyöpään ja 120 peräsuolisyöpään. Tupakan lisäksi syöpäkuolemia ennusti korkea ikä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla