Sauna hoitaa mieltä ja sydäntä, vahvistivat  japanilaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat.

Saunominen tekee hyvää, alkaa valjeta muillekin kuin suomalaisille. Saunahoito voi olla hyväksi jopa heikkosydämisille, uutisoi New Scientist 

Takashi Ohori Toyaman yliopistosta pyysi 41 sydänvaivaista saunomaan 15 minuuttia viidesti viikossa, ja pitämään sen jälkeen peiton päällään puolen tunnin ajan, jotta keho lämpötila pysytteli asteen tavallista korkeampana.

Kävi ilmi, että saunahoito lisäsi sydämen pumppausvoimaa, minkä ansiosta koehenkilöt jaksoivat liikkua enemmän. Tutkimus myös osoitti, että sydämen sisäpinnan endoteelin solujen toiminta parani saunakuurin jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toisessa tutkimuksessa ryhmä testasi saunan vaikutusta sydämeen hiirillä. Ilmeni, että saunahiirillä erittyi enemmän entsyymiä, joka säätelee verenpainetta ja uusien verisuonten kasvua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Christopher Lowry Coloradon yliopistosta on puolestaan tunnistanut aivoista hermosoluja, jotka vapauttavat serotoniinia, kun kehon lämpötila nousee. Ne saattavat selittää saunan tuottaman mielihyvän, koska ne ovat yhteydessa mielialaa säätelevään aivoalueeseen.

Tutkijat kuitenkin varoittavat sydänvaivaisia ryskimästä saunanlauteille omin päin. "Kardiologit eivät suosittele sydänongelmaisille kuumuutta, joten kannattaa kysyä saunomislupa ensin lääkäriltään", Tofy Mussivand Ottawan yliopiston sydäninstituutista kehottaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla