Taas löytyi yksi uusi selitys sydäntautikuolleisuuden itä-länsi-erolle. Tuoreen turkulaistutkimuksen mukaan kuopiolaisten ja turkulaisten nuorten miesten valtimoiden rakenteessa ja toiminnassa on selviä eroja. Epäedullisimmat valtimomuutokset todettiin...

Taas löytyi yksi uusi selitys sydäntautikuolleisuuden itä-länsi-erolle. Tuoreen turkulaistutkimuksen mukaan kuopiolaisten ja turkulaisten nuorten miesten valtimoiden rakenteessa ja toiminnassa on selviä eroja. Epäedullisimmat valtimomuutokset todettiin niillä, joiden kaikki isovanhemmat olivat kotoisin Itä-Suomen alueelta. Poikkeamat altistavat perinteisten riskien ohella valtimoiden kovettumiselle.

Suomalaisessa väestötutkimukseen osallistui 2 264 tervettä 24-39- vuotiasta suomalaista Turusta, Tampereelta, Kuopiosta, Helsingistä ja Oulusta. Koehenkilöiden olkavarsi- ja kaulavaltimot tutkittiin ultraäänellä. Lisäksi heiltä mitattiin verenpaine, rasva-arvot ja sydäntautiriskiin liittyvien tulehdusaineiden pitoisuudet. Tutkimus on osa vuodesta 1978 käynnissä ollutta Lasten ja Nuorten Aikuisten Sepelvaltimotaudin Riskitekijät -projektia (LASERI).

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla