Intialainen tyttä  keittää teetä. Kuva: <span class="photographer">Meg and Rahul / <a href= http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Indian_girls_making_tea_over_open_fire.jpg> Wikimedia Commons</a></span>
Intialainen tyttä keittää teetä. Kuva: Meg and Rahul / Wikimedia Commons

Lapsilla on enemmän alipainoisuutta ja kasvuhäiriöitä, jos he altistuvat jatkuvasti kotonaan keittotulen tai tupakan savulle.

Suuri osa maailman ihmisistä asuu taloissa, joissa poltetaan puuta avotulella. Intialaistutkimuksen mukaan tästä johtuva jatkuva savualtistus voi monella tapaa haitata lasten kehitystä.

Etelä-Intiassa tehdyssä tutkimuksessa seurattiin lähes 12 000:ta vastasyntynyttä puolen vuoden ajan. Seurannan aikana tutkijat havaitsivat savulle kotonaan altistuvien lasten potevan mm. kolmanneksen enemmän hengitysteiden sairauksia. Lisäksi heistä useampi oli syntynyt pienikokoisena, heillä oli enemmän alipainoisuutta ja kasvuhäiriöitä ja heistä useampi menehtyi seurannan aikana kuin niistä lapsista, joiden kotona ei poltettu puuta tai lantaa. Sama päti lapsiin, jotka altistuivat tupakansavulle.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla