Kuva: <span class="photographer">NIH. Tupakka. Tupakointi.</span>
Kuva: NIH. Tupakka. Tupakointi.

Riski kuolla tupakkatauteihin on sitä pienempi, mitä pidempi aika viimeisestä tupakasta on. Sydän- ja verisuonitaudeissa jo viisi savutonta vuotta riittää.

Tupakointi lisää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin, hengityselimistön sairauksiin ja moniin syöpiin. Harvardin yliopiston tutkimuksen mukaan tupakoinnin lopettamisen jälkeen kestää vielä 20 vuotta, ennen kuin entisten tupakoitsijoiden kuolleisuus vähenee koko ikänsä ilman tupakkaa pärjänneiden tasolle.

Sen sijaan riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin tasoittui jo viiden vuoden tupakkalakon aikana lähes tupakoimattoman tasolle. Riski kuolla keuhkosyöpään väheni samassa ajassa 21 prosenttia, hengityselimistön sairauksiin vain alle 18 prosenttia. Kaikkiaan tupakoinnista johtuva kuolleisuus väheni lopettamisen jälkeisten viiden vuoden aikana 13 prosenttia.

Seurantajakson aikana kaikkiaan 64 prosenttia tupakoitsijoiden ja 28 prosenttia tupakoinnin lopettaneiden kuolemista johtui tupakasta. Tutkimuksen mukaan sauhuttelu tappaa kaikkein todennäköisimmin, jos sen aloittaa nuorella iällä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Stacey Kenfieldin johtaman tutkimusryhmän analysoimassa aineistossa oli mukana yli 100 000 naista. Tutkimuksen julkaisi JAMA

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla