Rapea talvi-ilma koettelee nenän limakalvoja, jotka tukkeutuvat, kun kuivunut ja karstainen erite pakkautuu sieraimiin. Moni kostuttaa nenuaan apteekin suolalios- tai A-vitamiinitipoilla, mutta tuoreen

Rapea talvi-ilma koettelee nenän limakalvoja, jotka tukkeutuvat, kun kuivunut ja karstainen erite pakkautuu sieraimiin. Moni kostuttaa nenuaan apteekin suolalios- tai A-vitamiinitipoilla, mutta tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan apu saattaa löytyä ruokakaupasta.

Skellefteån aluesairaalan lääkärit valitsivat tutkimukseen 79 koehenkilöä, joista puolet suihki kahden viikon ajan sieraimiinsa suolaliuosta ja loput käyttivät seesamiöljyä. Jälkimmäisten mielestä kuivuus, tukkoisuus ja karstaisuus helpottivat jo neljän päivän jälkeen. Suolaliuosta käyttäneet eivät kokeneet saavansa apua oireisiinsa. Seesamiöljysumutteen ylivoima oli tilastollisesti merkitsevä, kun kuuria oli kestänyt 10 päivää.

Sumutteen vaikutusta parantaa se, että aine leviää syvälle nenäonteloon. Sieraimiin sivellyn seesamiöljyn teho on vaatimattomampi, mutta ei siitä ole ainakaan haittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla