Näpelöitkö kännykkääsi sujuvasti myös vasurilla? Pidä varasi, sillä sekakätiset ovat muita suuremmassa vaarassa joutua tapaturmiin. Suomalaistutkimusten mukaan sekäkätisille naisille sattuu erityisen paljon työtapaturmia ja sekakätisille miehille liike...

Näpelöitkö kännykkääsi sujuvasti myös vasurilla? Pidä varasi, sillä sekakätiset ovat muita suuremmassa vaarassa joutua tapaturmiin. Suomalaistutkimusten mukaan sekäkätisille naisille sattuu erityisen paljon työtapaturmia ja sekakätisille miehille liikennehaavereita. "Voisi kuvitella, että työtapaturmat liittyvät siihen, että käden ja silmän yhteistyö ei ole sekakätisillä niin hioutunutta kuin muilla", toteaa erikoistutkija Simo Salminen Työ Terveys Turvallisuus-lehdessä. Työterveyslaitoksen ja Oulun yliopiston seurantatutkimukseen osallistui liki 9 000 vuonna 1966 syntynyttä suomalaista.

1990-luvulla kohuttiin vasenkätisten suurentuneesta tapaturmavaarasta, mutta tutkimusaineistojen tarkempi analyysi on sittemmin osoittanut, että todellinen riskiryhmä ovat molempikätiset. Heidän tapaturmavaaransa on 2,5-kertainen. Noin kymmenen prosenttia väestöstä on vasenkätisiä, molemmilla toimeen tulevia on noin prosentti. Loput ovat oikeakätisiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla