Yksi kotikonsti voi nopeuttaa synnytyksen alkamista. Kuva: Shutterstock
Yksi kotikonsti voi nopeuttaa synnytyksen alkamista. Kuva: Shutterstock

Nännien hierominen voi sen sijaan tepsiä, tutkimukset kertovat.

Yliaikaiseksi venyvä raskaus on riski lapselle. Jos vauvaa ei ala kuulua, synnytys käynnistetään Suomessa nykyisen käytännön mukaan sairaalasta ja tilanteesta riippuen yleensä raskausviikkojen 41 ja 42 välillä, kuitenkin viimeistään viikolla 42.

Synnytyksen käynnistämiseksi on perinteisesti tarjottu myös erilaisia kotikonsteja kuten pitkiä kävelylenkkejä, kuumia suihkuja ja seksiä.

Seksin harrastamisen on ajateltu edistävän synnytyksen luonnollista käynnistymistä muun muassa siksi, että miehen sperma sisältää prostaglandiini-hormoneja, jotka voivat aiheuttaa supistuksia. Näitä hormoneja käytetään synnytyksen käynnistämiseen myös sairaaloissa. Lisäksi orgasmi voi käynnistää supistukset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raskauden viime hetkillä harrastetun seksin vaikutuksia synnytyksen käynnistymiseen on tutkittu vuosien varrella, mutta tulokset ovat ristiriitaisia, kertoo New Scientist -lehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että seksin harrastaminen todella näytti vauhdittavan synnytyksen alkua, mutta toisessa tutkimuksessa saatiin taas täysin päinvastainen tulos. Tuon tutkimuksen aineistossa seksiä harrastaneiden synnytys käynnistyikin vasta myöhemmin.

Ristiriitaisuus voi kertoa siitä, että seksin harrastamisella ei todellisuudessa ole vaikutusta synnytyksen alkamiseen, vaikka toisessa tutkimuksessa tilastollisesti näyttikin siltä, että olisi.

Tähän johtopäätökseen päätyy nyt myös aiempaa tutkimusta kokoava meta-analyysi, jonka toteuttivat napolilaisen Federico II -yliopiston ja norjalaisen Tromssan yliopiston tutkijat. Katsaus julkaistiin Journal of Sexual Medicine -tiedelehdessä.

Seksi ei tutkimustiedon valossa auta vauhdittamaan synnytyksen alkamista, mutta ei sen harrastamisesta toki mitään haittaakaan ole.

Tutkijat keräsivät tietokannoista kaikki seksin ja synnytyksen yhteyttä koskevat tutkimukset ja valitsivat niistä vahvinta näyttöä tarjoavat, asianmukaisesti satunnaistetut ja kontrolloidut tutkimukset. Tällä kriteerillä haaviin ei tarttunut kovinkaan montaa tutkimusartikkelia: tutkijat arvioivat vuosien aikana tehdyistä tutkimuksista ainoastaan kolme tarpeeksi korkeatasoisiksi, jotta niistä voisi tehdä kunnollisia johtopäätöksiä.

Kaikkiaan näissä kolmessa tutkimuksessa oli ollut mukana 1 500 naista, jotka odottivat yhtä vauvaa.

Kahdessa tutkimuksessa naisia joko kehotettiin harrastamaan seksiä niin usein kuin mahdollista tai sitten heille ei annettu mitään suosituksia asian suhteen. Kolmannessa tutkimuksessa naisia pyydettiin harrastamaan seksiä ainakin kaksi kertaa viikossa raskauden myöhäisvaiheessa. Verrokkiryhmää kiellettiin harrastamasta seksiä.

Tutkimusten meta-analyysi paljasti, että seksin harrastamisella ei ollut tilastollisesti mitään vaikutusta synnytyksen käynnistymiseen.

Eräs kotikonsti voi kuitenkin tepsiä: nännien hierominen.

Tästäkin aiheesta on tehty useampia tutkimuksia. Varhaisempaa aineistoa edustaa vuonna 1984 yhdysvaltalaisessa armeijan sairaalassa tehty tutkimus, jossa kahtasataa raskaana olevaa naisia ohjeistettiin hieromaan sormenpäillään nännejään päivittäin.

Lähtökohtana oli, että nännejä olisi hyvä hieroa vartin verran kerrallaan, yhteensä tunti päivässä. Tutkimuksessa ohjeistettiin kuitenkin jopa yhteensä kolmen tunnin päivittäiseen hierontaan.

Hieronta näytti vähentävän raskauden venymistä yliaikaiseksi jopa 70 prosenttia verrattuna verrokkiryhmään, jossa nännihierontaa ei toteutettu. Hierontaryhmän naisten raskauksista vain viisi sadasta meni yliaikaisiksi, kun verrokkiryhmän sadasta raskaudesta 17 venyi yliajalle.

Toinen paljon tuoreempi tutkimus samasta aiheesta tehtiin Japanissa, ja se julkaistiin viime vuonna PLoS One -lehdessä.

Tässä tutkimuksessa naiset hieroivat nännejään vartti kerrallaan yhteensä tunnin päivässä kolmen vuorokauden ajan. Se nosti kiintymyshormoniksikin kutsutun oksitosiinin määrää selvästi.

Oksitosiini puolestaan on yhteydessä synnytyksen käynnistymiseen, joten japanilaistutkijat katsovat, että nännien hieronta voi olla kliinisestikin tepsivä keino synnytyksen alun vauhdittamiseen ja niin ikään täysin vaaraton.

JPI
Seuraa 
Viestejä28788

Talviaikaan siirtyminen sen sijaan aikaistaa aina synnytystä tasan yhdellä tunnilla, siis mikäli lapsi synty puolen vuoden kuluessa kellon siirrosta.
😂

3³+4³+5³=6³

Sisältö jatkuu mainoksen alla