Seksistä voi olla haittaa vain, jos sitä harjoittaa heti ennen urheilusuoritusta. Kuva: <span class="photographer">Taina Korhonen</span>
Seksistä voi olla haittaa vain, jos sitä harjoittaa heti ennen urheilusuoritusta. Kuva: Taina Korhonen

Katsaustutkimus mursi myytin, jonka mukaan kilpailun edellä kannattaisi pidättäytyä.

Moni uskoo, että seksi vie urheilijan voimat ja huonontaa kilpailusuoritusta, mutta tutkijat eivät löytäneet näyttöä väitteen tueksi. Päinvastoin.

Rion olympialaisissa urheilijakylään jaettiin peräti 450 000 kondomia – siitä huolimatta, että moni valmentaja ja urheilija on vakuuttunut, että seksiä ei kannata harrastaa ennen kilpailua. Näkemys nojaa ikivanhaan uskomukseen, jonka mukaan seksuaalinen paine lisää urheilijan aggressiivisuutta ja parantaa tämän suoritusta.

Oletus on tieteellisesti hataralla pohjalla. Italialaiset tutkijat etsivät käsiinsä kaikki tutkimukset, joissa seksin yhteyttä urheilusuoritukseen on viime vuosikymmeninä joltain kantilta sivuttu. Tutkimuksia löytyi 143, mutta tutkijoiden laatuvaatimukset täytti vain yhdeksän niistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Niiden perusteella urheilijan on turha pidättäytyä seksistä, ainakaan kovin pitkäksi ajaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Emme löytäneet tukevia todisteita sille, että seksuaalinen toiminta vaikuttaisi kielteisesti urheilutulokseen”, muotoilee urheilulääketieteen apulaisprofessori Laura Stefani Firenzen yliopistosta tiedotteessa.

Päinvastoin, seksistä saattaa olla jopa hyötyä, mikäli sitä ei harrasta juuri ennen lähtöviivalle asettautumista. Katsauksen perusteella väliajaksi riittää kaksi tuntia.

Stefani kollegoineen sanoo hämmästyneensä, miten huonosti tällainen urheilumaailmassa polemiikkia herättävä aihe on tutkittu. Heidän mukaansa urheilijoiden ei ole kuitenkaan mitään syytä tuntea syyllisyyttä, mikäli he eivät pysy selibaatissa ennen kilpailua.

Tutkimuksen voi lukea kokonaisuudessaan Frontiers in Physiology -lehdestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla