Iäkäs nainen hyötyy enemmän petipuuhista kuin iäkäs mies. Kuva: <span class="photographer">Annamari Kuvaja</span>
Iäkäs nainen hyötyy enemmän petipuuhista kuin iäkäs mies. Kuva: Annamari Kuvaja

Miehen sydän oireilee jo yhdestä kerrasta viikossa. Naiselle se sen sijaan tekee hyvää.

Seksi on terveellistä, toitottavat otsikot tavan takaa. Niin se onkin, mutta ei kaikille, väittävät yhdysvaltalaiset tutkijat.

Asia kävi ilmi, kun sosiologi Hui Liu kollegoineen Michiganin osavaltion yliopistosta kartoitti yli 2000:n 57–85-vuotiaan miehen ja naisen terveyttä. Heistä kerättiin tiedot uudestaan viisi vuotta myöhemmin.

Analyysi osoitti, että seksi käy ikääntyvien miesten sydämelle. Naisten sydäntä se näyttää sen sijaan suojaavan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miehet, jotka harrastivat seksiä kerran tai useammin viikossa, saivat todennäköisemmin sydänkohtauksen tai muita verenkierto-ongelmia seuraavan viiden vuoden aikana kuin ne, jotka eivät olleet seksuaalisesti aktiivisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Silmiinpistävää tuloksissa oli se, että kerta viikossa liki tuplasi vanhempien miesten sydänoireiden riskin niihin verrattuna, jotka eivät harrasta seksiä”, Liu sanoo tiedotteessa.

”Lisäksi miesten, jotka pitivät seksiä kumppaninsa kanssa erityisen miellyttävänä tai tyydyttävänä, riski oli suurempi kuin niiden, jotka eivät kokeneet näin”, Liu jatkaa.

Liun mukaan tulos vihjaa, että seksisuhteen paineet ja vaatimukset käyvät rankemmiksi, kun mies vanhenee.

”Koska ikääntyvillä miehillä on nuorempia suurempia vaikeuksia saada orgasmi joko terveydellisistä tai tunnesyistä, he saattavat ponnistella väsymykseen asti. Kliimaksin saavuttaminen rasittaa sydän- ja verenkiertojärjestelmää aiempaa enemmän”, Liu selittää.

Mieskuntoa kohentavilla lääkkeilläkin voi olla osuutta asiaan.

”Vaikka tieteellinen näyttö on vielä vähäistä, on todennäköistä, että tällaisilla lääkeaineilla ja valmisteilla on kielteinen vaikutus vanhempien miesten verenkiertoon.”

Voi olla, että maltillinen määrä seksiä on hyväksi myös vanhoille miehille, mutta liian usein harjoitettu tai liian nautinnollinen seksi voi olla riski sydämelle, Liu kiteyttää.

Siksi lääkärien olisi ehkä syytä seuloa seksuaalisesti aktiiviset ikämiehet ja varmistaa, ettei heillä ole sydän- ja verenkiertopulmia.

Naisten tilanne oli toinen. Tutkimuksen mukaan juuri niillä naisilla, jotka nauttivat suuresti seksistä, oli pienempi riski kärsiä korkeasta verenpaineesta kuin niillä, jotka eivät tykänneet seksistä.

”Naisille meillä on hyviä uutisia: laadukas seksi voi suojata vanhempia naisia sydän- ja verenkiertoriskeiltä”, Liu sanoo.

Aiempien tutkimusten mukaan lujat, läheiset suhteet ovat tärkeä sosiaalisen ja emotionaalisen tuen lähde. Se voi vähentää stressiä ja edistää psykologista hyvinvointia, mikä taas näkyy sydänterveydessä.

“Tämä voi olla olennaisempaa naisille kuin miehille”, Liu aprikoi. Myös orgasmissa vapautuvat hormonit saattavat edistää naisen terveyttä.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Health and Social Behavior.

Keijona
Seuraa 
Viestejä22988

Rohkenen kyseenalaistaa tutkimusta, maalaisjärjellä ajateltuna  sanoisin että sperman tuotanto on elimistöä rasittavaa Joten ei seksi ole miehille vaarallisempaa vaan  ejakulointi on.  Perinteisessä lähetyssaarnaaja asenteellisessa ja lisääntymisen normittamassa seksissähän mies on saamapuolella henkisesti ja nainen fyysisesti.  

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

  • ylös 24
  • alas 10
MooM
Seuraa 
Viestejä13484

SamikoKu kirjoitti:
Tutkimus ei paljastanut onko nainen päällä va alla. Alla on helpompaa. Ei tarvii ku pikkasen vastaan pökkiä. Eli normisti mies tekee liki kaiken fyysisen duunin.

Mikä nyt kellekin on normi. Onkohan tuosta jotain tietoa, miten ihmiset oikeasti paneskelevat? (suosikkiasento tms. ei välttämättä ole sama asia kuin se, miten loppujen lopuksi homma useimmiten hoidetaan)

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

  • ylös 14
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla