Hyppyhämähäkki. Kuva: <span class="photographer">Robert R. Jackson</span>
Hyppyhämähäkki. Kuva: Robert R. Jackson

Hyppyhämähäkille kelpaa pieni koiras, kun on ensin saanut paritella suuren kanssa.

Suuri on kaunista ja sitä kannattaa maistaa henkensä uhallakin, näyttää olevan afrikkalaisen Evarcha culicivora-hyppyhämähäkin pariutumisstrategia. Vaikka suuret koiraat usein syövät pieniä naaraita ja parittelu olisi turvallisempaa pienten koiraiden kanssa, naaraat eivät voi vastustaa suurten koiraiden houkutusta, havaitsivat uusiseelantilaiset tutkijat.

Hämähäkkien maailmassa naaraat ovat yleesä suurempia kuin koiraat ja koiraat joutuvat seksuaalisen kannibalismin uhriksi, mutta afrikkalaisella Evarcha culicivoralla rooli tovat kääntyneet päinvastaiseksi: Koiras on suurempi kuin naaras ja naaraat joutuvat koiraiden uhreiksi. Tutkijat testasivat naaraan päätöksentekoa esittelemällä sille erikokoisia kuolleita ja liikkumattomia koiraita sulkeakseen pois käyttäytymisen vaikutuksen parinvalintaan. Tulokset osoittivat, että neitseelliset naaraat suosivat ensisijaisesti suuria yksilöitä. Kun ne olivat kerran paritelleet suuren koiraan kanssa (ja selvinneet hengissä), ne alkoivat suosia pieniä koiraita.

Evarcha culicivoraa kutsutaan englanninkielisessä kirjallisuudessa vampyyrihämähäkiksi, sillä se on mieltynyt ihmisvereen. Se ei tosin syö ihmisverta suoraan, vaan pyydystää veren täyttämiä hyttysiä. Suomessakin tavataan suvun lajeja. Käänteisiä sukupuolirooleja, jossa koiras on suurempi kuin naaras, tavataan lähinnä vesihämähäkillä (Argyroneta aquatica).

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla