E-vitamiinilisät ovat turhia tai jopa vaarallisia. Kuva: Wikimedia Commons
E-vitamiinilisät ovat turhia tai jopa vaarallisia. Kuva: Wikimedia Commons

Riski kohdistuu osaan miehistä.

Runsaat e-vitamiini- ja seleenilisät pahentavat miesten eturauhassyövän riskiä, osoittaa Yhdysvalloissa tehty tutkimus. Vaikutus kuitenkin riippuu elimistön seleenitasoista siten, että e-vitamiini nostaa sairastumisriskiä miehillä, joiden seleenipitoisuudet ovat pienet, ja seleeni nostaa riskiä, kun sitä on elimistössä valmiiksi jo paljon.

Tulokset perustuvat suureen seleenin, e-vitamiinin ja syövän yhteyttä kartoittavaan Select-tutkimukseen, johon osallistui yli 35 000 miestä. Siinä pyrittiin selvittämään, voisivatko suuret e-vitamiini- ja/tai seleeniannokset suojata eturauhassyövältä. Testatut annoskoot olivat e-vitamiinille 400 kansainvälistä yksikköä eli vitamiinityypistä riippuen 267–400 milligrammaa per päivä ja seleenille 200 milligrammaa päivässä.

Vuonna 2001 alkanut koe keskeytettiin 2008, kun seleenistä ei huomattu mitään hyötyä ja havaittiin viitteitä siitä, että e-vitamiini lisäisi syöpäriskiä. Miesten seurantaa kuitenkin jatkettiin kaksi vuotta, jonka jälkeen selvisi, että e-vitamiinilisiä syöneiden sairastumisriski kasvoi 17 prosentilla.

Tuore analyysi paljasti, että riski kasvoi nimenomaan niillä, joiden seleenitasot olivat matalat. Heidän todennäköisyytensä sairastua eturauhassyöpään lisääntyi 63 prosentilla ja sen vakavaan muotoon 111 prosentilla.

Seleenin osalta vakavan syövän riski kasvoi 91 prosentilla, jos miehen elimistön seleenipitoisuudet olivat jo valmiiksi suuret.

Millekään ryhmälle miehiä e-vitamiini- tai seleenilisistä ei ollut hyötyä.

Tutkimuksen julkaisi Journal of the National Cancer Institute.

Käyttäjä4700
Seuraa 
Viestejä4
Liittynyt1.9.2017

Seleeni- ja e-vitamiinilisät nostavat syöpäriskiä

Käyttäjä4700 kirjoitti: Tässä ei ole huomioitu että seleeni ja e-vitamiini ovat vuorovaikutuksessa keskenään.Toinen on haitallista suurina annoksina vain jos toinen puuttuu,tasapainoinen yhdistelmä toimii. Yksin ja suurina annoksina otettu antioksidantti aiheuttaa haitallisen pro-oksidanttivaikutuksen.Huono juttu on että suurin osa näistä tutkimuksista tehdään yhdellä aineella ja sitten tehdään täysin vääriä johtopäätöksiä.
Lue kommentti
jussipussi
Seuraa 
Viestejä38051
Liittynyt6.12.2009

Seleeni- ja e-vitamiinilisät nostavat syöpäriskiä

Laitetaan vielä tämä "synteettinen E vitamiini" jota oli tutkimuksessa käytetty. vitamin E (400 IU/day of all rac α-tocopheryl acetate) http://jnci.oxfordjournals.org/content/97/2/94.abstract T ocopheryl acetate is not oxidized and can penetrate through the skin to the living cells, where about 5% is converted to free tocopherol and provides beneficial antioxidant effects. http://en.wikipedia.org/wiki/Tocopheryl_acetate Toivotaan että jatkossa tutkisivat ja supplementoisivat vain kaikilla...
Lue kommentti
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä