E-vitamiinilisät ovat turhia tai jopa vaarallisia. Kuva: Wikimedia Commons
E-vitamiinilisät ovat turhia tai jopa vaarallisia. Kuva: Wikimedia Commons

Riski kohdistuu osaan miehistä.

Runsaat e-vitamiini- ja seleenilisät pahentavat miesten eturauhassyövän riskiä, osoittaa Yhdysvalloissa tehty tutkimus. Vaikutus kuitenkin riippuu elimistön seleenitasoista siten, että e-vitamiini nostaa sairastumisriskiä miehillä, joiden seleenipitoisuudet ovat pienet, ja seleeni nostaa riskiä, kun sitä on elimistössä valmiiksi jo paljon.

Tulokset perustuvat suureen seleenin, e-vitamiinin ja syövän yhteyttä kartoittavaan Select-tutkimukseen, johon osallistui yli 35 000 miestä. Siinä pyrittiin selvittämään, voisivatko suuret e-vitamiini- ja/tai seleeniannokset suojata eturauhassyövältä. Testatut annoskoot olivat e-vitamiinille 400 kansainvälistä yksikköä eli vitamiinityypistä riippuen 267–400 milligrammaa per päivä ja seleenille 200 milligrammaa päivässä.

Vuonna 2001 alkanut koe keskeytettiin 2008, kun seleenistä ei huomattu mitään hyötyä ja havaittiin viitteitä siitä, että e-vitamiini lisäisi syöpäriskiä. Miesten seurantaa kuitenkin jatkettiin kaksi vuotta, jonka jälkeen selvisi, että e-vitamiinilisiä syöneiden sairastumisriski kasvoi 17 prosentilla.

Tuore analyysi paljasti, että riski kasvoi nimenomaan niillä, joiden seleenitasot olivat matalat. Heidän todennäköisyytensä sairastua eturauhassyöpään lisääntyi 63 prosentilla ja sen vakavaan muotoon 111 prosentilla.

Seleenin osalta vakavan syövän riski kasvoi 91 prosentilla, jos miehen elimistön seleenipitoisuudet olivat jo valmiiksi suuret.

Millekään ryhmälle miehiä e-vitamiini- tai seleenilisistä ei ollut hyötyä.

Tutkimuksen julkaisi Journal of the National Cancer Institute.

Käyttäjä4700
Seuraa 
Viestejä4
Liittynyt1.9.2017

Seleeni- ja e-vitamiinilisät nostavat syöpäriskiä

Käyttäjä4700 kirjoitti: Tässä ei ole huomioitu että seleeni ja e-vitamiini ovat vuorovaikutuksessa keskenään.Toinen on haitallista suurina annoksina vain jos toinen puuttuu,tasapainoinen yhdistelmä toimii. Yksin ja suurina annoksina otettu antioksidantti aiheuttaa haitallisen pro-oksidanttivaikutuksen.Huono juttu on että suurin osa näistä tutkimuksista tehdään yhdellä aineella ja sitten tehdään täysin vääriä johtopäätöksiä.
Lue kommentti
jussipussi
Seuraa 
Viestejä41871
Liittynyt6.12.2009

Seleeni- ja e-vitamiinilisät nostavat syöpäriskiä

Laitetaan vielä tämä "synteettinen E vitamiini" jota oli tutkimuksessa käytetty. vitamin E (400 IU/day of all rac α-tocopheryl acetate) http://jnci.oxfordjournals.org/content/97/2/94.abstract T ocopheryl acetate is not oxidized and can penetrate through the skin to the living cells, where about 5% is converted to free tocopherol and provides beneficial antioxidant effects. http://en.wikipedia.org/wiki/Tocopheryl_acetate Toivotaan että jatkossa tutkisivat ja supplementoisivat vain kaikilla...
Lue kommentti