E-vitamiinilisät ovat turhia tai jopa vaarallisia. Kuva: Wikimedia Commons
E-vitamiinilisät ovat turhia tai jopa vaarallisia. Kuva: Wikimedia Commons

Riski kohdistuu osaan miehistä.

Runsaat e-vitamiini- ja seleenilisät pahentavat miesten eturauhassyövän riskiä, osoittaa Yhdysvalloissa tehty tutkimus. Vaikutus kuitenkin riippuu elimistön seleenitasoista siten, että e-vitamiini nostaa sairastumisriskiä miehillä, joiden seleenipitoisuudet ovat pienet, ja seleeni nostaa riskiä, kun sitä on elimistössä valmiiksi jo paljon.

Tulokset perustuvat suureen seleenin, e-vitamiinin ja syövän yhteyttä kartoittavaan Select-tutkimukseen, johon osallistui yli 35 000 miestä. Siinä pyrittiin selvittämään, voisivatko suuret e-vitamiini- ja/tai seleeniannokset suojata eturauhassyövältä. Testatut annoskoot olivat e-vitamiinille 400 kansainvälistä yksikköä eli vitamiinityypistä riippuen 267–400 milligrammaa per päivä ja seleenille 200 milligrammaa päivässä.

Vuonna 2001 alkanut koe keskeytettiin 2008, kun seleenistä ei huomattu mitään hyötyä ja havaittiin viitteitä siitä, että e-vitamiini lisäisi syöpäriskiä. Miesten seurantaa kuitenkin jatkettiin kaksi vuotta, jonka jälkeen selvisi, että e-vitamiinilisiä syöneiden sairastumisriski kasvoi 17 prosentilla.

Tuore analyysi paljasti, että riski kasvoi nimenomaan niillä, joiden seleenitasot olivat matalat. Heidän todennäköisyytensä sairastua eturauhassyöpään lisääntyi 63 prosentilla ja sen vakavaan muotoon 111 prosentilla.

Seleenin osalta vakavan syövän riski kasvoi 91 prosentilla, jos miehen elimistön seleenipitoisuudet olivat jo valmiiksi suuret.

Millekään ryhmälle miehiä e-vitamiini- tai seleenilisistä ei ollut hyötyä.

Tutkimuksen julkaisi Journal of the National Cancer Institute.

Käyttäjä4700
Seuraa 
Viestejä3
Liittynyt1.9.2017

Seleeni- ja e-vitamiinilisät nostavat syöpäriskiä

Käyttäjä4700 kirjoitti: Tässä ei ole huomioitu että seleeni ja e-vitamiini ovat vuorovaikutuksessa keskenään.Toinen on haitallista suurina annoksina vain jos toinen puuttuu,tasapainoinen yhdistelmä toimii. Yksin ja suurina annoksina otettu antioksidantti aiheuttaa haitallisen pro-oksidanttivaikutuksen.Huono juttu on että suurin osa näistä tutkimuksista tehdään yhdellä aineella ja sitten tehdään täysin vääriä johtopäätöksiä.
Lue kommentti
jussipussi
Seuraa 
Viestejä35495
Liittynyt6.12.2009

Seleeni- ja e-vitamiinilisät nostavat syöpäriskiä

Laitetaan vielä tämä "synteettinen E vitamiini" jota oli tutkimuksessa käytetty. vitamin E (400 IU/day of all rac α-tocopheryl acetate) http://jnci.oxfordjournals.org/content/97/2/94.abstract T ocopheryl acetate is not oxidized and can penetrate through the skin to the living cells, where about 5% is converted to free tocopherol and provides beneficial antioxidant effects. http://en.wikipedia.org/wiki/Tocopheryl_acetate Toivotaan että jatkossa tutkisivat ja supplementoisivat vain kaikilla...
Lue kommentti

Yhdysvaltain terveysministeriö jakaa geeliä 400 parille useissa maissa.

Miesten e-pilleriä on yritetty kehittää vuosia. Nyt Yhdysvaltain terveysministeriön tuella alkaa kokeilu, jossa miesten ehkäisyä yritetään geelin avulla.

Käsi- ja olkavarsiin ulkoisesti siveltävä geeli lopettaa lähes kokonaan miehen sperman tuotannon.

Kokeiden on määrä alkaa huhtikuussa. Ne kestävät neljä vuotta. Yli 400 parsikuntaa osallistuu kokeeseen paitsi Yhdysvalloissa myös Britanniassa, Italiassa, Ruotsissa, Chilessä ja Keniassa.

Miehet saavat kokeeseen geelipurkin, josta geeliä voi pumpata ulos ja hieroa sitä kehoon. Mies hieroo noin puoli teelusikallista geeliä käsivarsiin ja olkapäihin joka päivä.

Geeli kuivuu iholla minuuteissa ja siirtää iholta hormoneja verenkiertoon.

”Ehkäisy ei siis vaadi mieheltä paljoa. Sitä pitää vaan muistaa käyttää päivittäin”, sanoo kokeilusta Diana Blithe helmikuun MIT Technology Review-lehdelle. Blithe johtaa ehkäisykokeiluja Yhdysvaltain terveysvirastossa NIH:ssa.

Geeli supistaa sperman tuotantoa noin kolme vuorokautta. Miehellä on siis varaa unohtaa geelin sively päiväksi tai kahdeksi.

Miehet käyttävät geeliä ainakin neljä kuukautta. Kokeen alussa myös naisilla on oma ehkäisynsä.

Tutkijat seuraavat, miten miehen spermantuotanto kehittyy. Siittiöiden pitäisi vähentyä alle yhteen miljoonaan millilitraa kohti, jotta ehkäisy toimisi tehokkaasti, sanoo Blithe. Kun siittiöitä alkaa olla miehellä enää hyvin vähän, lopettavat naiset oman ehkäisynsä.

Pari käyttää sitten geeliä ainoana ehkäisyvälineenä vuoden ajan. Geeli osoitti tehonsa pienemmässä esikokeessa, joka kesti kuusi kuukautta.

Siinä kuitenkin käytettiin kahta eri geeliä, joita täytyi sivellä eri kohtiin vartaloa. Uudessa geelissä nämä kaksi on on yhdistetty.

Tuhannen taalan kysymys on, käyttävätkö miehet tällaista kätevän tuntuista geeliä, jos se tulee yleisesti käyttöön.

Historiallisesti lääkeyhtiöt eivät ole olleet kovinkaan kiinnostuneita miesten ehkäisyn kokeiluista. Kokeet kestävät yleensä vuosia ja ovat hyvin kalliita.

Siksi miesten ehkäisyväline on riski lääkeyhtiölle, varsinkin kun naisille on jo niin monia eri mahdollisuuksia ehkäisyyn.

”Tässä on myös kysymys sukupuolten tasa-arvosta”, pohtii Régine Sitruk-Ware, Yhdysvaltain väestöliiton tutkija: ”Miehet myös ehkä jo haluavat säädellä omaa hedelmällisyyttään.”

Nuoret miehet erityisesti ovat avoimia kokeilemaan ehkäisyä, hän sanoo ja uskoo, että asenteet muuttuvat.

Tutkimus vuodelta 2010 osoitti, että noin neljännes miehistä kautta maailman voisi harkita hormonaalista ehkäisyä.

Geelissä on kaksi keinotekoista hormonia, testosteronia ja progestiinia. Progestiini on keinotekoinen keltarauhashormoni.

Geelin hormonit estävät aivolisäkkeen luteinisoivan hormonin (LH) tuotantoa ja eritystä. Silloin miehen oma testosteronin tuotanto loppuu kiveksissä, joita tuo LH stimuloi.

Testosteronin pitoisuus kiveksissä laskee niin alas, ettei se riitä enää tukemaan siittiöntuotantoa. Se siis vähenee ja voi loppua kokonaan.

Muualla elimistössä tarvitaan vähemmän testosteronia kuin kiveksissä. Tätä tarkoitusta varten oma testosteroni korvautuu geelin testosteronilla, selittää ulkopuolisena kokeilua fysiologian professori Jorma Toppari Turun yliopistosta. Hän on myös lastenendokrinologian erikoislääkäri Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Geelissä on siis korvaavaa testosteronia, joka on vastavoima kehon hormonien epätasapainolle, jonka progestiini kehossa aiheuttaa. Korvaava testosteroni ei kuitenkaan tuota spermaa.

Eurooppalaisiin miehiin kokeiltiin ehkäisevää hormonia 2008–2112. Kokeessa miehet saivat hormoneja injektiona kahden kuukauden välein. Se esti sperman tuotannon.

Miehet kertoivat kuitenkin, että hormonit aiheuttivat sivuoireita. Mieliala vaihteli hormonien takia ja niistä tuli muita sivuvaikutuksia.

”Tämäkin hormonaalinen ehkäisy varmasti aiheuttaa samanlaisia sivuvaikutuksia kuin aiemmat: aknea, punasolujen määrät kasvavat ja mieliala vaihtelee”, sanoo Toppari kokeilusta.

”Ehkä hyöty on kuitenkin niin suuri, että miehet sietävät nuo sivuvaikutukset.”

Ilman sikiön liikkeitä solut eivät tietäisi, pitääkö niiden kasvaa luuksi vai rustoksi. Liikkumattomuus altistaa hauraille luille ja nivelvioille.

Vain äidit tietävät, miltä tuntuu vastaanottaa potkuja ja nyrkiniskuja mahan sisältä päin. Vauvan liikehdinnällä on tärkeä tehtävä, selittävät asiaa tutkineet asiantuntijat.

Alkion pitää sätkiä kohdussa, jotta sen vielä erilaistumattomat solut saavat oikeanlaisia signaaleja. Ne ohjaavat soluja asettumaan oikeille paikoilleen ja erilaistumaan tilanteen mukaan joko luuksi tai luiden nivelkohtia suojaavaksi rustoksi.

Kehoa kannattelevien luiden pitää kasvaa lujiksi ja joustaviksi, kun taas niiden päitä yhdistävien rustojen tulee olla riittävän kimmoisia.

Kun alkion liikkeet aiemmissa kokeissa estettiin hiiren ja kanan alkioilta, luut ja rustot kasvoivat väärin: pahimmillaan luiden päät saattoivat nivelten kohdalla kasvaa jopa yhteen.

Tutkijoita vaivasi, miksi näin tapahtuu. Uusissa kokeissaan he onnistuivat hahmottamaan mekanismin, jolla liikkeet ohjaavat luiden ja rustojen kasvua.

”Uudet löytömme näyttävät, että alkion liikkeiden puuttuessa solut, joiden nivelrustoa pitäisi muodostaa, saavat vääränlaisia molekylaarisia signaaleja, jolloin yhdenlainen viesti hukkuu ja toinen vääränlainen signaali aktivoituu sen sijaan”, selittää tiedotteessa tutkimusryhmää johtanut Trinity Collegen zoologian professori Paula Murphy.

”Lyhyesti sanottuna, solut saavat signaalin ’tee luuta’, kun niiden pitäisi saada signaali, joka sanoo ’tee rustoa’.”

Seuraavaksi tutkijat yrittävät soveltaa saamaansa tietoa ja rakentaa nivelrustoa itse. Heidän on löydettävä oikea yhdistelmä biologisia ja biofysikaalisia signaaleja, jotka muodostavat lujan ja terveen nivelen.

Tutkimusryhmä toivoo, että havainto voisi pitkällä tähtäimellä hyödyttää niveltauteja sairastavia.

Jos uutta rustoa osattaisiin kasvattaa kantasoluista samaan tapaan kuin alkio kasvattaa rustot niveliensä suojaksi, voitaisiin nivelrikkoon ja -kulumiin löytää tekoniveliä pitkäikäisempiä ratkaisuja.

Rustotutkimuksen julkaisi tiedelehti Development.