Sittisontiainen pistää lantapallon päällä tanssiksi samalla, kun se lukee taivasta. Kuva: Basil el Jundi, Lund University
Sittisontiainen pistää lantapallon päällä tanssiksi samalla, kun se lukee taivasta. Kuva: Basil el Jundi, Lund University

Sittisontiainen pystyy lykkäämään lantapalloaan viivasuoraan, koska se vertaa taivaankappaleita aivoihinsa tallentamaan kuvaan.

Sittisontiaiset ovat kuuluisia suunnistuskyvystään. Aavikon hiekallakin lantapalloaan rullaava kuoriainen taittaa matkaansa viivasuoraan, vaikka horisontissa ei näkyisi mitään kiintopistettä. Miten se tempun tekee?

Ruotsalaisen Lundin yliopiston tutkijat ovat paneutuneet mysteeriin syvällisesti yhdessä eteläafrikkalaisten kollegoidensa kanssa. Jo aiemmin heille selvisi, että sittisontiainen pystyy suunnistamaan Linnunradan tai kirkkaiden tähtikuvioiden avulla, ilman Kuuta tai Aurinkoa.

Nyt he ovat vakuuttuneita siitä, että sontiainen käyttää suunnistuksen apuna ottamiaan ”valokuvia”. Niitä sittisontiainen nappaa samalla, kun se nousee lantapallon päälle tanssimaan ennen lähtöään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat havaitsivat, että sittisontiainen tallentaa pallon päällä näkemänsä pieniin aivoihinsa. Kovin mutkikkaaseen tiedon prosessointiin se ei pysty. Sontiainen pysyy reitillään yksinkertaisesti vain vertaamalla muistiin painamaansa kuvaa ja ympäristöään toisiinsa.Tämän tutkijat todensivat rakentamalla vankeudessa eläville sittisontiaisille keinotekoisen taivaankannen. Näin he pystyivät säätämään taivaankappaleiden asentoa ja kirkkautta ja kokeilemaan, miten se vaikutti kuoriaisen kulkuun.Löytöä esittelevän tutkimuksen julkaisi Current Biology.Sontiaisten lisäksi muurahaisten on havaittu ottavan kuvia ympäristöstään. Sontiaisista poiketen ne eivät kuvaa taivaankappaleita vaan maanpintaa.Sittisontiaisen tanssin kaltaista pyörimistä harrastavat myös mehiläiset ja muurahaiset. Pyörimisen tarkoitus ei ole tutkijoille täysin selvä, mutta sen epäillään liittyvän muillakin lajeilla suunnistamiseen.Ruotsalaistutkijat uumoilevat, että tarkentunut tieto sittisontiaisen suunnistustaidoista voi hyödyttää itsestään ajavien robottiautojen kehittäjiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla