Simpanssi tukeutuu käsiinsä kävellessään. Kuva: Thomas Lersch, Wikimedia Commons
Simpanssi tukeutuu käsiinsä kävellessään. Kuva: Thomas Lersch, Wikimedia Commons

Kahdella jalalla kävely rassaa, jos nikamat ovat kuin simpanssilla.

Suurella osalla ihmisistä on joskus selittämättömiä alaselän vaivoja, ja nyt on löytynyt yksi selitys vaivojen perimmäiseksi syyksi. Joidenkin ihmisten selkärangassa voi yhä olla piirteitä, jotka muistuttavat neljällä raajalla yleensä kävelevien simpanssien selkärankaa.

Tutkija Kimberly Plomp vertaili ryhmineen keskiaikaisten ihmisten sekä nykyisten simpanssien ja orankien selkärankoja ja selkänikamien muotoa. Joidenkin ihmisten selkänikamien muotoa oli vaikea erottaa simpanssien nikamista.

Tutkijat kiinnittivät huomion niihin ihmisten selkärankoihin, joissa oli merkkejä tietyistä nikamien välilevyjen vaivoista. Vaivat saattoivat johtua kahdella jalalla elämisen rasituksista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Merkkejä oli niin sanotuista Schmorlin keräsistä. Se tarkoittaa nikamien välissä olevan välilevykudoksen tunkeutumista nikaman paksuun ja tukevaan osaan, siis nikaman solmuun. Näistä välilevyvaivoista kärsineiden ihmisten selkänikamien muoto muistutti simpanssin selkänikamia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Simpanssit ovat ihmisten lähimpiä sukulaisia, ja perimät ovat 98-prosenttisesti samoja. Ihmisillä ja simpansseilla oli yhteinen, ehkä neljällä raajalla liikkunut esi-isä 8–9 miljoonaa vuotta sitten. Jossakin vaiheessa sen jälkeen ihmisen edeltäjät nousivat kävelemään kahdella jalalla, kun simpanssit tukeutuivat edelleen eturaajojen rystysiin kävellessään.

Plompin ryhmä aikoo vielä vertailla kolmiulotteisesti entisaikain ja nykyisten ihmisten sekä kädellisten selkänikamia. He aikovat tutkia myös erilaisten selkärangan sairauksien jälkiä nikamissa.

Tutkimus julkaistiin tiedelehdessä BMC Evolutionary Biology. Siitä kertoivat muun muassa Simon Fraser -yliopisto verkkosivullaan ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

lumio
Seuraa 
Viestejä7

Voi vau nyt tätäkin kyseistä havaintoa ja juuri saatua tutkimustietoa! No siinä sitten selvisi syy tähänkin kyseiseen asiaan. Eli selkälihasten kivuista kärsivillä onkin anatomiassaan varhaisten esi-isien ja simpanssien kaltainen anatomia, nikamat, välilevyt ja lihakset. Pitäisikö sitten selkälihaskivuista ja krampeista kärsivien alkaakin liikkua nelinkontin? Saattaisihan se auttaa kiputiloihin ja jopa ennalta estää niitä. Ongelma on vain siinä, että sitä taitaisi muut pystyasennossa liikkumaan pystyvät ja kävelevät ihmetellä suuresti ja naureskella. Joten sitä ja syytä oma kävelemistapaansa taidettaisi ymmärtää. Mutta tätä joillakin olevaa kyseistä erikoista ominaisuutta ja sen syytä pitäisi silti tutkia vieläkin enemmän. Eli sitä, miksi joillakin ylipäätään on omassa anatomiassaan varhaisten apinaihmisten ominaisuuksia. Ja miksi joillakin ei näin ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla