Taiteilijan näkemys valmistusmenetelmästä. Kuva: DESY/Eberhard Reimann
Taiteilijan näkemys valmistusmenetelmästä. Kuva: DESY/Eberhard Reimann

Säikeet uitettiin riviin ja pantiin suolaa sekaan.

Ruotsalais-saksalainen tutkijaryhmä on onnistunut tuottamaan terästäkin lujempaa selluloosakuitua. Kuitu punottiin selluloosasäikeistä, jotka saatiin valmistuprosessissa asettumaan rinnakkain samansuuntaisesti.

"Kuitumme on painoyksikköä kohden vahvempaa kuin alumiini ja teräs. Haasteena on kuitenkin saada se vielä niin jäykäksi, että sitä voitaisiin käyttää esimerkiksi tuulimyllyjen lavoissa", sanoo professori Fredrik Lundell Tukholman kuninkaallisesta teknillisestä korkeakolulusta KTH:sta.

Ryhmä ajoi nanopaksuiset selluloosisäikeet veden kanssa hyvin ohuen kanavan läpi. Kaksi kohtisuoraan oikealta ja vasemmalta tulevaa vesisuihkua kiihdytti kuitujen virtaa. Seurauksena kuidut asettuivat melkolailla samansuuntaisesti virrassa. Sekaan lisättiin vielä suolaa, joka sai säikeet tarttumaan toisiinsa ja muodostamaan kuiturakenteen. Lopuksi niiden annettiin kuivua ilmassa, niin että säikeet kutistuivat ja takertuivat samalla toisiinsa erittäin vahvaksi kuiduksi. Kuivuminen kesti vain viisi minuuttia.

Tekijöiden mukaan materiaali on biohajoavaa ja muutenkin luonnonmukaista, koska selluloosan rakenne säilyy käsittelyssä. Tähän mennessä he ovat pystyneet tuottamaan enimmillään kymmenen sentin mittaisia koekuituja, mutta sopivilla välineillä pystytään periaatteessa tuottamaan myös paljon pidempiä.

Tutkimuksen julkaisi Nature Communications.

laiskimus
Seuraa 
Viestejä1282
Liittynyt6.4.2014

Sellusta tehtiin terästä lujempaa

Neutroni 27.06.2014 klo 17:00 Nuo n kertaa terästä lujempaa -hehkutukset lasketaan aina painoa kohti ja mahdollisimman edullisilla tavoilla. Tosielämän realiteetit huomioiden aika harva mainosmiesten superaine antaa teräkselle pataan. Alumiini- ja eksoottisemmat metalliseokset ja lujitemuovit voivat joskus onnistua siinä, mutta silloinkin ollaan kaukana kertaluokkaparannuksista. Pelkkä vetolujuus onnistuu helposti kymmenkertaisena suhteessa painoon, esim köysi vastaan vaijeri sovelluksissa...
Lue kommentti