Kyyn kuva iskee keskelle aivoja.
Kyyn kuva iskee keskelle aivoja.

Aivoissa on omat hermosolut käärmeen näkemiseen.

Makakien aivojen talamuksessa eli näkökukkulassa on alue, jonka hermosolut reagoivat kiivaammin käärmeen kuin minkään muun näkemiseen, kertovat japanilaiset, yhdysvaltalaiset ja brasilialaiset tutkijat artikkelissaan Pnas-lehdessä. Tarve varoa käärmeitä on vaikuttanut meidän kädellisten näköjärjestelmän kehittymiseen, he päättelevät.

Kädellisten aivojen näköjärjestelmä on evoluutiossa mutkistunut ja laajentunut versio selkärankaisten perusmallista. Esimerkiksi aivojen keskellä osa talamuksen eli näkökukkulan pulvinarista eli näkökukkulan patjasta on olemassa vain kädellisillä. Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että tuo osa on kytköksissä aivojen tunnekeskukseen mantelitumakkeeseen ja esimerkiksi ihmisellä tunnistaa nopeasti ja vaistomaisesti pelottavia näkökuvia – muun muassa käärmeitä.

Nyt Quan Van Le Toyaman yliopistosta työtovereineen tutki näkökukkulan patjan hermosolujen reaktioita japaninmakakien aivoissa. Käärmeen kuva sävähdytti useampia hermosoluja ja herätti niissä nopeamman ja kiivaamman reaktion kuin esimerkiksi kuva vihaisen makakin naamasta, makakin kädestä tai geometrisesta kuviosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat arvioivat tulostensa osoittavan käärmeiden tärkeyden kädellisten näköjärjestelmän evoluutiolle. Käärmeen nopea havaitseminen on ollut tärkeämpää kuin esimerkiksi raivostuneen lajitoverin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla