Vauvana kannattaa tuntea koiria. Kuva: <span class="photographer">Henry J. Walker, Wikimedia Commons</span>
Vauvana kannattaa tuntea koiria. Kuva: Henry J. Walker, Wikimedia Commons

Koirapöly muuttaa suoliston maitohappobakteerit suotuisiksi.

Ennestään tiedettiin, että eläminen vauvaiässä kotieläinten, kuten koirien, kanssa vähentää riskiä myöhemmin sairastua allergioihin. Koirista lähtevä pöly säätää suoliston mikrobistoa tavalla, joka hillitsee allergiataipumusta, osoittaa nyt hiiritutkimus Pnas-lehdessä.

Kei Fujimura Kalifornian yliopistosta San Franciscosta ja kollegat laittoivat toisten hiirenpoikasten laatikkoon huonepölyä, jota oli kerätty koiraihmisten kodeista, ja toisille poikasille lemmikittömien kotien pölyä. Sitten kaikki poikaset altistettiin tunnetuille allergisoiville aineille, joita saatiin esimerkiksi torakoista.

Koirapölyä hengittäneiden hiirenpoikasten hengitysteissä syntyi vähemmän allergista reaktiota, mikä näkyi niin puolustussolujen määrissä, puolustusjärjestelmän viestimolekyyleissä kuin limanerityksessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kävi ilmi, että koirapölyn hengittäjien suoliston mikrobisto oli muodostunut erilaiseksi kuin muiden ja sisälsi erityisen runsaasti maitohappobakteeri Lactobacillus johnsoniita. Kun tuota bakteeria siirrettiin muiden poikasten suolistoon, niidenkin allergiataipumus väheni. Ei kuitenkaan yhtä paljon kuin koirapölyn hengittäjien, minkä tutkijat tulkitsevat niin, että suoliston muukin mikrobisto vaikutti asiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vielä ei tiedetä, miten suolistomikrobisto tarkasti ottaen jarruttaa allergioita, tutkijat korostavat. He pitävät tutkimustaan kuitenkin lupaavana alkuna siihen suuntaan, että suolistomikrobiston säätämistä voitaisiin joskus tulevaisuudessa käyttää ihmisten allergioiden ehkäisynä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla