Kuva: Wikimedia Commons
Kuva: Wikimedia Commons

Syyhyttäjäksi osoittautui kipua hillitsevä serotoniini.

Pää kutisee, ja raavit oikein raapimalla, mutta syyhy vain yltyy. Nyt saatiin noidankehälle selitys: kynsiminen heruttaa aivoissa välittäjäaine serotoniinia, joka herkistää entisestään kutinalle. Mekanismi selvisi hiiritutkimuksissa, joista St Louisissa sijaitsevan Washington-yliopiston tutkijat raportoivat Neuron-lehdessä.

Alkuun raapiminen helpottaa, kun kipuaistimus valtaa selkäytimen hermosolut kutina-aistimukselta. Huojennus saattaa jäädä kuitenkin hetkelliseksi. Kun kipuaistimus tavoittaa aivot, niissä erittyy serotoniinia, jolla keho pyrkii hillitsemään kipua. Ongelmat alkavat, kun serotoniini leviää selkäytimeen ja siirtyy siellä kipuhermosoluista toisiin neuroneihin, jotka vaikuttavat kutinan tuntemuksen voimakkuuteen.

Tutkijat käyttivät kokeissaan hiiriä, jotka eivät pystyneet tuottamaan serotoniinia. Kun hiiriin ruiskutettiin ainetta, joka aiheuttaa kutinaa, ne eivät raapineet itseään niin paljon kuin tavalliset hiiret. Kun serotoniinin eritykseen kyvyttömille hiirille annettiin välittäjäainetta ruiskeena, ne alkoivat jälleen raapia itseään tavallisten hiirten tapaan.

Kutinan hoidossa ei kuitenkaan kannata puuttua serotoniin eritykseen, sillä välittäjäaine osallistuu niin moniin tärkeisiin elintoimintoihin. Sen sijaan hoidon voisi tähdätä kutinaa välittäviin hermosoluihin eli niin sanottuihin grpr-neuroneihin, joiden toimintaa serotoniini säätää.

Tutkijat löysivät kutinasoluista kohdan, jonka kautta serotoniini aktivoi solua. Kyseinen reseptori on nimeltään 5ht1a. Kun sen toiminta estettiin hiiriltä, ne rapsuttivat itseään vähemmän. Reseptorin blokkaaminen saattaisi siis käydä keinosta lievittää kroonisesta kutinasta kärsivien tuskia.

lumio
Seuraa 
Viestejä7
Liittynyt4.11.2014

Selvisi miksi kutina kiihtyy raapimisesta

Itselläni on jo yli kuukauden ajan ollut paha tulehdus jalassa. Oikeammin varpaissa. Olen epäillyt, että kyseessä on enterovirus. Se alkoi voimakkaana kutinana, jonka jälkeen iho kesittyi rakkuloille. Rakkuloita oli alle kymmenen. Alunperin jalkapohjissa olleet rakkulat ovat pahoin haavautuneet, joskus niistä vuotaa raapimisen jälkeen verta ja haavat ovat ns. ´pykineet. ´Ei tarvitse, kuin vähän aikaa raapia, rakkulat nousevat ihoon ja kutina pahenee, mitä enemmän jalkaa raapii sormilla. Tämä...
Lue kommentti