Serotoniini on ehkä avain siihen, että ihminenkin jaksaa seistä jonossa. Kuva: <span class="photographer">Mikki Inkeroinen, Wikimedia Commons</span>
Serotoniini on ehkä avain siihen, että ihminenkin jaksaa seistä jonossa. Kuva: Mikki Inkeroinen, Wikimedia Commons

Odotus sujuu helpommin, kun hermovälittäjäaineen eritys voimistuu.

Hermovälittäjäaine serotoniini lisää kärsivällisyyttä, raportoi hiirillä asiaa selvittänyt tutkijaryhmä Current Biology -lehdessä. Kun serotoniinin eritystä keinotekoisesti yllytettiin, eläimet jaksoivat odottaa luvassa olevaa palkintoa pidempään. Parempaa kärsivällisyyttä ei selittänyt se, että serotoniini itsessään olisi tehnyt hiirten olon miellyttävämmäksi ja siten auttaisi sietämään odotusta.

Hiiret pantiin tutkimuksessa odottamaan satunnaisesti tulevia herkkupalkintoja. Tutkija olivat muokanneet hiirten serotoniinia erittäviä hermosoluja siten, että ne valoärsytyksestä tirauttivat enemmän välittäjäainetta. Silloin, kun tutkijat tekivät näin, hiirten kärsivällisyys kasvoi. Mitä enemmän serotoniinia erittyi, sitä pidempään hiiret malttoivat odottaa.

Maltti ei johtunut vain siitä, että serotoniinilisä itsessään olisi ollut palkitseva kokemus. Tätä tutkijat testasivat kokein, joissa hiiret pantiin tekemään erilaisia asioita ja samalla niiden serotoniinin eritystä kiihdytettiin. Hiiret eivät kuitenkaan alkaneet suosimaan puuhia, joista ne saivat ylimääräisen serotoniiniboostin. Sitä ei siis koettu itsessään haluttavana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Serotoniini on molekyyli, johon tiettyjen tärkeiden masennuslääkkeiden vaikutus kohdistuu. Näillä serotoniinin takaisinotonestäjillä lisätään välittäjäaineen määrää hermostossa. Serotoniinin on uskottu kohottavan mielialaa, mutta uusi tutkimus vihjaa, että sen teho masennuksen hoidossa voisi liittyä myös siihen, että se tuo lisää kärsivällisyyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla