Kuva: Kuvapörssi.
Kuva: Kuvapörssi.

Aivokuvat paljastivat, että mielialakemikaalia siivoavia pumppuja on tiheämmässä talvella.

Syys- tai kaamosmasennus voi johtua siitä, että aivot siivoavat serotoniinia tehokkaammin pimeinä vuodenaikoina, huomasivat kanadalaisen Toronton yliopiston tutkijat.

Serotoniinin pitoisuuden vaihtelua on aiemminkin epäilty osasyylliseksi kaamosmasennukseen, mutta syytä vaihteluun ei ole tiedetty.

Nicole Praschak-Rieder kollegoineen kuvasi 88 terveen koehenkilön aivoja kesällä ja talvella. Serotoniinia takaisin hermosoluihin pumppaavia molekyylejä oli pimeinä vuodenaikoina tiheämmässä kuin valoisina kaikilla tutkituilla aivoalueilla. Mitä tehokkaammin pumput siivoavat mielialakemikaalia pois hermosolujen liitoskohdista eli synapseista, sitä vähäisemmäksi sen vaikutus jää. Serotoniinivaje voi aiheuttaa muun muassa uupumusta ja ruokahalun kasvua.

Pimeät kuukaudet vaikuttavat mielialaan ja vireystilaan jopa 15 prosentilla suomalaisista. Toistuvista kaamosmasennusjaksoista kärsii noin 1-4 prosenttia. Osa masentuneista kokee hyötyvänsä kirkasvalohoidosta ja liikunnasta. Vakavaa kaamosmasennusta voidaan lääkitä serotoniinin takaisinoton estäjillä.

Tutkimuksen julkaisi Archives of General Psychiatry.

o
Seuraa 
Viestejä1664
Liittynyt16.11.2005

Serotoniini selittää syysmasennusta

Uupumus ja ruokahalun kasvuhan ei tarkoita mitenkään suoraan masennusta. Edelleenkään tämä ei mitenkään osoita masennuksen ja sereotoniin korrelointia. Paitsi jos masennutaan siitä, että talvella ei pysty olemaan yhtä tehokas kuin kesällä. Millä tavalla edeltävä roska on muka tieteellisesti julkaisukelpoista?
Lue kommentti

Every man is guilty of all the good he did not do. (http://www.youtube.com/watch?v=xaTKDMYOBOU)-Voltaire