Ompeluseuroilla ja sukujuhlilla saattaa olla syvempi merkitys. Väite saa tukea Science -lehden eilen julkaisemasta kalifornialaistutkimuksesta, jonka mukaan sosiaaliset taidot pa...

Ompeluseuroilla ja sukujuhlilla saattaa olla syvempi merkitys. Väite saa tukea Science -lehden eilen julkaisemasta kalifornialaistutkimuksesta, jonka mukaan sosiaaliset taidot parantavat kädellisten lisääntymismenestystä. Seuralliset paviaaninaaraat ovat parempia emoja, sillä niiden poikasten todennäköisyys selvitä vaaroista ja saada omia jälkeläisiä on jopa kolmanneksen muita suurempi.

Paviaanit muodostavat tiiviitä sosiaalisia verkostoja. Laumassa erityisesti naaraat solmivat ystävyyssuhteita. Ne oleilevat lähekkäin, sukivat toisiaan ja hoitavat toistensa poikasia. Kalifornian yliopistossa Los Angelesissä tehdyssä tutkimuksessa analysoitiin 16 vuoden havainnot kenialaisten paviaanien elämästä, erityisesti sosiaalisuudesta ja jälkeläisten menestyksestä. Yhteys oli selvä: laajan sosiaalisen verkon keränneet naaraat onnistuivat kasvattamaan useammin poikasensa yli vuoden ikäisiksi. Naaraan asema laumassa ei vaikuttanut jälkeläisen selviämismahdollisuuksiin.

Samasta ilmiöstä on viitteitä myös ihmisillä. Väestötutkimuksissa ystävyyssuhteiden on havaittu lisäävän terveyttä ja elinvuosia. Laajan sosiaalisen verkon omaavat (pienituloiset) naiset synnyttävät puolestaan painavampia vauvoja kuin kanssasisarensa, joilla verkosto on ohuempi. Syntymäpainoa pidetään merkkinä elinvoimaisuudesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla