Uni edistää kärpäsenkin oppimista. Kuva: <span class="photographer">Justin Yun, San Diego, CA</span>
Uni edistää kärpäsenkin oppimista. Kuva: Justin Yun, San Diego, CA

Unenpuute heikentää pörrääjänkin oppimista.

Kolmevuotiasta voi olla lähes mahdotonta nukuttaa päiväunille kotona, mutta päiväkodissa hän nukkuu rauhallisesti kuin enkeli. Nyt Washingtonin yliopiston tutkijat vahvistavat kärpäsillä ilmiön syyksi sen, mitä vanhemmat ovat aina tienneet: hälinä väsyttää.

Tutkijat vertailivat sosiaalisissa ryhmissä ja eristyksissä elävien kärpästen unentarvetta. Sosiaalisille tilanteille altistetut kärpäset ottivat noin tunnin päivänokosia, kun eristetyille kärpäsille riitti vartin unet. Tämä ero havaittiin vain päiväunissa; sosiaalinen tilanne ei vaikuttanut yöunen laatuun kummallakaan ryhmällä.

Unen tarve kasvoi ryhmän koon mukaan. Täysin eristyksissä pidetyt kärpäset nukkuivat vähiten ja suurimmissa ryhmissä nukuttiin eniten. Kun sosiaalisissa ryhmissä pidetyt kärpäset siirrettiin eristyksiin, niiden unentarve väheni. Vastaavasti sosiaalisiin ryhmiin siirretyt eristetyt kärpäset alkoivat nukkua pidempiä jaksoja. Unentarpeen lisääntymistä ei kuitenkaan havaittu sokeilla kärpäsillä. Se viittaa siihen, että sosiaalisten tilanteiden väsyttävyys liittyy aistiärsykkeiden lisääntymiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat testasivat myös unen vaikutusta kärpäsen pitkäaikaismuistiin. Tätä voidaan tutkia tuomalla koiraille paritteluhaluttomia naaraita. Kun koiras on saanut rukkaset, se ei yritä paritella naaraan kanssa moneen tuntiin. Se tarkoittaa, että koiraalle on syntynyt kärpäsen mittakaavassa pitkäaikainen muistijälki. Paljon nukkuvat muistivat odotetusti pakit pitempään kuin vähän nukkuvat. Molemmilla ryhmillä neljän tunnin unenpuute testin jälkeen pyyhki muistijäljen pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Nature.

Sisältö jatkuu mainoksen alla