Muuntogeenisen sian munuaisen siirto tehtiin Langonen sairaalassa New Yorkissa. Kuva: Joe Carrotta/NYU Langone Health
Muuntogeenisen sian munuaisen siirto tehtiin Langonen sairaalassa New Yorkissa. Kuva: Joe Carrotta/NYU Langone Health

Kokeessa sian munuainen suodatti virtsaa. Sian elimiä siirretään eläviin ihmisiin ”ehkä parin vuoden päästä”.

Sian munuainen siirrettiin syyskuun lopulla ensi kertaa osaksi ihmiskehoa. Munuaisen saanut ihminen oli siirron hetkellä jo aivokuollut.

Munuainen kuitenkin toimi. Se alkoi suodattaa virtsaa normaalisti myös ihmisessä, jonka elintoimintoja lääkärit pitivät yllä.

Kokeilu newyorkilaisessa sairaalassa kesti 54 tuntia, kertoo verkkosivu Science Alert. Kokeesta ei ole vielä vertaisarvioitua tutkimusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Elinsiirtoja tekevien lääkärien mukaan koe osoitti, että varsin pian sian elimiä voi siirtää ihmisiin. Se pelastaa ihmishenkiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siirtoa vaikeutti sen, että sian solujen tuottama yksi sokeri on vieras ihmisen keholle ja puolustusjärjestelmälle. Ihmisen keho siis hylkii sitä.

Siksi kokeessa käytetty munuainen oli geneettisesti käsitelty. Munuainen siis saatiin kokeeseen muuntogeenisestä eläimestä.

Sialta oli saatu pois se sokeri, jota ihmisen keho hylki. Näin ihmisen elimistön puolustus ei noussut vierasta munuaista vastaan, kertoo uutistoimisto AFP.

Kokeessa kirurgit kiinnittivät sian munuaisen osaksi kuolleen naisen verisuonia ja verenkiertoa.

Suonet oli siirretty leikkauksella aivokuolleen ruumiin ulkopuolelle. Näin kirurgit pystyivät helpommin seuraamaan siirteen toimintaa.

Koko kokeen ajan siirre teki sen, mitä sen oletettiin tekevän. Se suodatti ihmisen elimistön kuona-aineita ja tuotti virtsaa. Ihmisen elimistö ei hylkinyt sitä.

”Munuainen toimi täysin normaalisti”, sanoi kirurgi Robert Montgomery uutistoimisto AFP:lle. Hän johti kokeilua.

Sian munuaisia kokeillessa tutkijat pitivät yllä kuolleen naisen elintoimintoja kokeen ajan. Omaiset suostuivat kokeeseen.

Nainen halusi eläessään, että hänen elimiään lahjoitetaan lääketieteen käyttöön. Elimet eivät olisi enää kelvanneet perinteisiin elinsiirtoihin.

”Tämä meni paremmin kuin toivoimme”, sanoi Montgomery kokeilusta USA Today-lehdelle

Montgomery itse sai elinsiirteen kolme vuotta sitten, toisen ihmisen sydämen.

”Olin yksi niistä, jotka makasivat teho-osastolla odottamassa eivätkä tienneet, saanko uuden elimen ajoissa”, hän sanoi.

Useat biotekniikan yritykset ovat alkaneet kehittää sopivia sian elimiä elinsiirtoa varten. Ne helpottaisivat potilaiden elinpulaa.

Yhdysvalloissa yli 90  000 ihmistä jonottaa munuaista. Joka päivä heistä ainakin 12 kuolee siirrettä odottaessaan, kertoo verkkosivu Science Alert.

Kokeilu sian munuaisella oli erävoitto Revivicor-yhtiölle. Revivicor kasvatti kokeeseen sata sikaa. Ne elivät tiukassa valvonnassa maatilalla Iowan osavaltiossa.

Viime joulukuussa Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA hyväksyi Revivicorin geenimuunnellut siat kokeeseen.

FDA kuitenkin vaatii vielä lisää selvityksiä ennen kuin sian elin voidaan siirtää eläviin ihmisiin.

Asiantuntijoiden mukaan sian munuaisen saisivat ihmiset, joilla ei ole muita vaihtoehtoja. Ensimmäiset halukkaat saisivat munuaisen ehkä kahden vuoden kuluessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla