Modernin taiteen museo MoMA pystytti New Yorkiin sienitornin.
Modernin taiteen museo MoMA pystytti New Yorkiin sienitornin.

Sienirihmastojen avulla kasvatetaan jo tiiliä ja lastulevyä.

Oletko vailla kotia? Mitäpä jos kasvattaisit itsellesi sellaisen.

Ecovative-niminen yritys New Yorkin osavaltiossa Yhdysvalloissa tuottaa jo kaupallisia sisustus- ja rakennusmateriaaleja sienten avulla. Se valmistaa lastulevyä muistuttavaa sienipuuta ja pakkausmateriaaliksi tai eristeeksi sopivaa sienivaahtoa.

Rakennusmateriaalin kasvattamisessa käytetään sientä ja monenlaista hajoavaa biomassaa, kuten puuhaketta ja silputtua maatalousjätettä. Sienirihmasto kasvaa silppuun ja sitoo sen samalla kiinteäksi massaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Käytetyt sienilajit ovat valmistajan salaisuus. Vain yhdestä löytyy helposti tutkimustuloksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keksijä, tutkija ja taiteilija Philip Ross San Franciscon yliopistosta on työtovereineen testannut, miten lakkakääpä, Ganoderma lucidum, voi sopivissa oloissa tuottaa biomassasta tiiliä ja muita rakennusmateriaaleja.

Lakkakääpä kasvaa myös Suomen rannikkoseudulla ja lahottaa lehtipuita. Tutkijat ovat saaneet hajottajasienen toimimaan liimana.

Lue lisää

Syyskuun Tiede-lehti kertoo myös teknohiekasta, josta voi rakentaa risupesän kaltaisia rakenteita ilman sidosaineita, konttikodeista ja muista rakentamisen uusista innovaatioista. Jos aihepiiri kiinnostaa, käy ostamassa painettu lehti tai iPad-digilehti.

Jos olet tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta linkistä. Ellet ole vielä aktivoinut tunnuksiasi, löydät ohjeet täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla