Delfiini oppi hengittämään suun kautta, kun sen puhallusaukko vahingoittui. Kuva: <span class="photographer">Steve Dawson / Otagon yliopisto</span>
Delfiini oppi hengittämään suun kautta, kun sen puhallusaukko vahingoittui. Kuva: Steve Dawson / Otagon yliopisto

Tutkijan mukaan löytö kertoo siitä, miten älykäs ja sopeutuva sodelfiini on.

Delfiini oppi hengittämään suun kautta, kun sen päälaen sierainaukko vahingoittui. Hengitystien vaihto kuvastaa sitä, kuinka eläin voi sopeutua, kun eteen tulee ongelmia.

Eläintutkija Steve Dawson Otagon yliopistosta tutki kollegoineen uhattuja lajeja Uuden-Seelannin rannikolla tammikuussa 2014. Ryhmä havaitsi seitsemän delfiinin joukossa aikuisen hectorindelfiinin (Cephalorhynchus hectori), jossa oli jotain epätavallista. Se kohosi pintaan jyrkässä kulmassa ja nosti päätään korkeammalle kuin delfiinit tavallisesti.

Tullessaan pintaan delfiini avasi suunsa kunnolla ja äännähti tavalla, joka kuulosti delfiinin hengitykseltä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Delfiinien ei aiemmin tiedetty hengittävän suullaan. Näin toimiakseen delfiinin pitää siirtää kurkunpäätään sen tavallisesta asennosta, jolloin hengityksen ja ruoansulatuksen kanavat avautuvat, kertoo tiedejulkaisu Marine Mammal Science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eläin luultavasti oppi tekniikan, kun pään sierain oli tukkeutunut tai vammautunut jostain syystä. Syy saattoi olla myös se, että lihakset aukon ympärillä eivät toimineet kunnolla, Dawson sanoo. Delfiini näytti kuitenkin löytäneen kiertotien ongelmaan.

Vaikka delfiinin ei ole aiemmin havaittu hengittävän suunsa kautta, niiden on nähty puhaltavan suullaan kuplia leikin aikana.

Löytö kertoo tutkijoiden mielestä jälleen siitä, miten älykäs ja sopeutuva delfiini on.

Dawsonin ryhmä on nähnyt saman delfiinin lähes kymmenen kertaa ja pitää sitä terveenä.

”Se on hyvässä kunnossa ja näyttää aivan normaalilta, paitsi että se hengittää oudosti”, Dawson sanoo New Scientist -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla