Munasolua kohti suuntiva siittiö muistuttaa ainakin yhdellä tapaa nykyaikaista ilmatorjuntaohjusta: molemmat ovat lämpöhakuisia. Israelilaistutkimuksen mukaan siittiöt etsiytyvät hanakasti normaalia korkeampaan lämpötilaan, 39 asteeseen, joka vastaa mu...

Munasolua kohti suuntiva siittiö muistuttaa ainakin yhdellä tapaa nykyaikaista ilmatorjuntaohjusta: molemmat ovat lämpöhakuisia. Israelilaistutkimuksen mukaan siittiöt etsiytyvät hanakasti normaalia korkeampaan lämpötilaan, 39 asteeseen, joka vastaa munanjohtimen kärjen eli hedelmöittämispaikan olosuhteita. Tällainen lämpöön perustuva navigaatiojärjestelmä on tiedetty olevan muun muassa madoilla, mutta ei nisäkkäillä.

Israelilaistutkijat uittivat kanin ja ihmisen siittiöitä laboratorio-oloihin simuloidussa munanjohtimessa. Siimahännät reagoivat jopa puolen asteen lämpötilavaihdoksiin. Muutos aiheutti vipinää ainoastaan niissä siittiöissä, jotka olivat trimmanneet itsensä munanjohtimessa täysin hedelmöittämiskykyiseksi, kerrotaan Weizmann-tutkimuslaitoksen uutistiedotteessa.

Professori Michael Eisenbachin työryhmä on aiemmin osoittanut, että munasolu tuottaa myös kemiallisia houkuttimia, joilla se kutsuu siittiöitä hedelmöittämään itsensä. Tuoreinta havainto on tarkoitus hyödyntää lapsettomuushoidoissa. Tutkimuksen julkaisi Nature Medicine –lehti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla