Eurooppalainen kesysika polveutuu Lähi-idän villisiasta. Kuva: <span class="photographer">National Academy of Sciences</span>
Eurooppalainen kesysika polveutuu Lähi-idän villisiasta. Kuva: National Academy of Sciences

Dna-analyysi paljastaa saparohäntiemme polveutumisen.

Joskus tutkijat joutuvat sikailemaan ihan työn puolesta. Näin kävi Greger Larsonin kansainväliselle tutkimusryhmälle, joka halusi selvittää, mistä maanosamme kesysiat oikein ovat kotoisin.

Tutkijat kymmenestä maasta tonkivat sikojen jäänteitä 140 muinaiselta asuinpaikalta ja vertasivat saamiaan dna-näytteitä sekä museoituihin näytteisiin että nykysikoihin. Analyysi paljasti, että saparohännät ovat tulleet Eurooppaan Lähi-idästä myöhään kivikauden loppupuolella.

Tämän kertoi pikku pätkä mitokondriaalista dna:ta, jonka Y1-versiota löytyy vain Turkin ja Iranin villisioista. Ilmeni, että Euroopan itäosien kotipossuilla oli tämä versio noin 5500 eaa, mistä se levisi länteen ja saavutti Pariisin seudun porsaat noin 4000 eaa. Tämän jälkeen Y1 kuitenkin hävisi lättien asukeista: se korvautui eurooppalaisen villisian dna:lla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat arvelevat tänään PNASissa julkaistussa tutkimuksessaan, että Lähi-idästä tuodut siat innoittivat neoliittiset eurooppalaiset kesyttämään paikallisia villisikoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla