Sikainfluenssavirusta. Kuva: <span class="photographer">C. S. Goldsmith and A. Balish, Centers for Disease Control and Prevention</span>
Sikainfluenssavirusta. Kuva: C. S. Goldsmith and A. Balish, Centers for Disease Control and Prevention

Toisin kuin kausi-influenssat, uusi H1N1-virus pystyy tarttumaan myös syvällä keuhkoissa oleviin soluihin. Siksi se voi aiheuttaa vaikeamman taudin.

Virusten pitää päästä isäntäsolun sisään, jotta ne voivat lisääntyä ja aiheuttaa taudin. Tähän ne käyttävät isäntäsolujen pinnalla olevia reseptoreja eli vastaanottajamolekyylejä.

Tavallisia kausi-influenssoja aiheuttavat H1N1-virukset tarttuvat nenässä, kurkussa ja muualla hengitysteiden yläosissa sijaitseviin reseptoreihin. Sikainfluenssa-H1N1-virus sen sijaan pystyy näiden reseptorien lisäksi tarttumaan myös syvemmällä keuhkoissa sijaitsevaan reseptorityyppiin, huomasi Lontoon Imperial Collegessa työskentelevä Ten Feizi kollegoineen.

Sikainfluenssa aiheuttaa osalla ihmisistä kausi-influenssaa vakavamman taudin ilmeisesti juuri siksi, että se pääsee infektoimaan syvällä keuhkoissa sijaitsevia soluja. Toistaiseksi virus onneksi tarttuu niihin huonommin kuin hengitysteiden yläosien soluihin, mutta tilanne voi muuttua viruksen muuntuessa. Tutkijat peräänkuuluttavatkin viruksen tarttumisominaisuuksien jatkuvaa seurantaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksen julkasi Nature Biotechnology.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla