Ultraäänikuvassa sikiö seuraa kohdun seinän läpi paistavaa valokuviota. Kuva: <span class="photographer">Kirsty Dunn & Vincent Reid</span>
Ultraäänikuvassa sikiö seuraa kohdun seinän läpi paistavaa valokuviota. Kuva: Kirsty Dunn & Vincent Reid

Sikiö reagoi etenkin kasvoja muistuttavien valokuvioiden liikkeeseen.

Tiedetään, että sikiöt voivat aistia äitinsä äänen, ja äänen kuuleminen vaikuttaa aivojen kehitykseen lapsen synnyttyä.

Nyt Lancasterin yliopiston tutkijat ovat havainneet jotain todella yllättävää: sikiöt voivat aistia myös valoa äidin vatsan läpi ja seurata katseellaan kasvonkaltaisia valokuvioita. Havainto julkaistiin Current Biology -lehdessä.

Tutkimuksessa oli mukana 39 sikiötä, kaikki 34. raskausviikolla. Tutkijat heijastivat kohdun seinämän läpi kirkkaalla valolla muodostettuja kolmiokuvioita, jotka mallintavat hyvin yksinkertaisesti ihmisen kasvonmuotoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Osa kasvokuvioista oli oikein päin ja osa ylösalaisin. Tutkijat seurasivat sikiön reaktioita 4d-ultraäänellä, joka näyttää sikiön liikkeet reaaliajassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sikiöt reagoivat oikein päin oleviin kasvokuvioihin huomattavasti useammin kuin ylösalaisin käännettyihin ja seurasivat niitä katseellaan aivan kuten pienet vauvatkin tekevät.

”Vuosikymmeniä on tiedetty, että vauvat kiinnittävät katseensa mieluiten kasvoihin tai kasvonkaltaisiin muotoihin, mutta kukaan ei ole aiemmin yrittänyt selvittää, onko näin myös sikiöillä”, sanoo tutkimuksen johtaja, professori Vincent Reid Lancasterin yliopistosta.

Tutkijat ajattelivat aluksi, että sikiö reagoisi kaikkiin valokuvioihin siksi, että ne ovat sille uusia. Ne olisivat siis seuranneet katseellaan yhtä lailla ylösalaisin olevia kuvioita kuin oikein päin olevia. Näin ei kuitenkaan ollut, vaan sikiöt kiinnittivät huomiota lähinnä oikein päin oleviin kuvioihin.

Löydös ei suinkaan tarkoita, että sikiö voisi havainnoida lähellä olevia ihmisiä äidin vatsan läpi. Kirkas valo kuitenkin läpäisee vatsanpeitteet. Tutkimus osoittaa myös, että mieltymys kasvoihin on olemassa jo kohdussa.

Professori Reid varoittaa kuitenkin raskaana olevia äitejä osoittelemasta kirkkaita valoja vatsaansa.

Tampereen yliopiston synnytys- ja naistentautiopin professori Johanna Mäenpää pitää tutkimustulosta hyvin yllättävänä.

”Aivan lähellä synnytystä kohtu on kyllä aika venynyt ja sen seinämä on hyvin ohut. Jos äiti ei ole kovin lihava, vatsanpeitteet ovat venyneitä ja niiden läpi valo ilman muuta heijastuu. On siis mahdollista, että sikiö pystyy tällaisia valokuvioita seuraamaan”, Mäenpää sanoo.

Reidin ryhmä aikoo seuraavaksi selvittää, pystyykö sikiö erottamaan myös lukumääriä ja numeroita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla