Syntymätön lapsi tunnistaa äitinsä äänen ja erottaa musiikin metelistä, mutta kaikkein korkeimmat taajuudet eivät kanna sen korvaan asti.
Floridalaistutkimuksen mukaan kohtu suodattaa puheesta konsonantit ja musiikista korkeat soinnit. Vain vokaalit ...

Syntymätön lapsi tunnistaa äitinsä äänen ja erottaa musiikin metelistä, mutta kaikkein korkeimmat taajuudet eivät kanna sen korvaan asti.

Floridalaistutkimuksen mukaan kohtu suodattaa puheesta konsonantit ja musiikista korkeat soinnit. Vain vokaalit ja matalataajuiset melodiset osat menevät läpi. "Sikiö ei todennäköisesti kuule musiikkikappaleesta viuluja, rumpujen pärinän kylläkin", kertoo tutkimusta johtanut professori Ken Gerhardt yliopistonsa uutistiedotteessa. Meluisat rock-konsertit eivät silti ilmeisesti häiritse kuulon kehitystä.

Gerhardtin kollega Anthony DeCasper puolestaan arvelee, että äidin puhe kuulostaa sikiön korvaan lähinnä siltä kuin Lauren Bacall kähisisi paksujen verhon takaa. Bacall tunnetaan 1940-luvun elokuvien tummaäänisenä tähtenä, joka loisti Humphrey Bogartin vastanäyttelijänä - ja myöhemmin vaimona - muun muassa elokuvissa Syvä uni ja Kirjava satama.

Havainnot tehtiin lampaan sikiöllä, koska äänet kantautuvat naisen ja uuhen sisällä samalla lailla. Sikiöiden sisäkorvaan asennettiin anturi, joka rekisteröi sieltä aivoihin lähetetyt signaalit.

Suurin osa ihmissikiön äänimaailmasta muodostuu todennäköisesti äidin puheesta, liikkeistä, hengityksestä ja suolen toiminnasta. Jopa hiljainen huone voi tuntua sikiön korvaan meluisalta paikalta. Sikiö ei kuitenkaan kuule läheskään sitä mitä lapset tai aikuiset, koska sen korvat ovat täynnä nestettä. Äänet välittyvät sisäkorvaan kallon luiden kautta.

Tutkimuksen julkaisi Audiology and Neuro Otology ja siitä kerrottiin myös Naturen verkkosivulla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla