Pitäisikö laittaa äänettömälle? Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
Pitäisikö laittaa äänettömälle? Kuva: Wikimedia Commons

Sikiöt eivät totu hälytysääneen ainkaan kovin nopeasti.

Sikiöt säikähtävät, kun kännykkä tai hakulaite piippaa äidin lanteilla, osoittaa Yhdysvalloissa tehty tutkimus.

Tutkimuksessa oli mukana 28 sairaalan synnytysosastolla harjoittelevaa naislääkäriä, jotka olivat raskautensa viimeisellä kolmanneksella. Lääkärit seurasivat sikiön reaktioita ultraäänellä samalla, kun kännykkä tai hakulaite piippasi lähellä äidin vatsaa. Ensimmäisen piippauksen jälkeen koe toistettiin neljä kertaa viiden minuutin välein.

Ensimmäisellä kerralla kaikki sikiöt reagoivat hälytykseen. Ne käänsivät päänsä nopeasti äänen suuntaan, avasivat suunsa ja räpyttelivät silmiään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kokeen toistaminen ei paljonkaan vähentänyt sikiöiden säikähdysreaktiota, mikä voi tarkoittaa, että sikiöt eivät totu ääniin ainakaan kovin nopeasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksessa keskityttiin nuoriin, harjoitteleviin naislääkäreihin, joilla on usein hyvin kiireinen aikataulu ja joita haetaan kännykällä tai hakulaitteella lukuisia kertoja päivässä. Tällä ryhmällä tiedetään olevan suurentunut riski ennenaikaisiin synnytyksiin, raskausmyrkytyksiin ja sikiön kasvuongelmiin.

Tutkimus toteutettiin Brooklynissa sijaitsevan sairaalan synnytysosastolla, ja se julkaistaan Obstetrics and Gynecology -sarjassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla